Tvåbarnsföräldrarna Linda Wagenius och Jonas Andersson är två av de föräldrar som deltagit i Visby lasaretts utbildning ”Mer och mindre”.
Under tio tillfällen har de fått lära sig hur de ska tänka kring barnens kosthållning och motion.
– Det har varit väldigt bra, alla vet att vi bör äta mindre socker och motionera mer, men vi har även fått verktygen för hur vi rent praktiskt når dit, berättar Jonas Andersson.
Efter utbildningen har familjen infört några förändringar i vardagen.
– Vi har alltid frukt och grönt hemma så att barnen kan ta en frukt som mellanmål i stället för kakor. De är även ute och leker varje dag nu även om det är mörkt och regnigt. Vi införde ett smart system att de fick sätta ett klistermärke i kalendern varje dag de var ute och lekte. Nu har det blivit en självklarhet, säger Jonas Andersson.
Linda Wagenius berättar att de även fick se hur mycket, eller snarare lite, sötsaker ett barn ska äta i veckan.
– Jag tror att det pågår mycket oreflekterat ätande, och många bäckar små. Det är inte mycket snacks och godis en fyra eller femåring ska äta per vecka. Fikar man några gånger kommer man ganska snabbt upp i det totala veckointaget, säger hon och fortsätter:
– När det gäller mat ska portionen vara mindre än vad man kanske tror. Det handlar om ungefär två potatisar eller två deciliter pasta, och tre fiskpinnar eller tre köttbullar. Det är lätt att det blir mer, eftersom man är så glad att barnen äter.
Något som kan bli problematiskt är att det ofta serveras mycket sötsaker på kalas eller andra tillställningar.
– Barnen tycker att det är orättvist när de inte får äta lika mycket som andra när de är på kalas, det är nästan det största problemet. Det absolut bästa vore om alla föräldrar fick gå den här kursen, säger Jonas Andersson.
– Men samtidigt finns det en större medvetenhet i dag när det gäller socker, tillägger Linda Wagenius.
För barnen har det inte varit någon stor omställning, berättar de.
– Vi har tagit det i små steg, så jag tror inte att de märkt någon stor förändring. Nu får de mycket mindre sötsaker, vi har sagt att matdoktorn bestämt det. De har accepterat att det är samma regler för hela familjen, säger Jonas Andersson.
Förutom alla tips och nya lärdomar anser de båda att utbytet med de andra föräldrarna har varit värdefullt.
– Kursen gav tid till att reflektera tillsammans med andra föräldrar. Det var personer med olika bakgrund, yrken och från alla samhällsklasser vilket gjorde det spännande och gav mycket utbyte, säger Linda Wagenius.