Snart får Gotland daglig koll på vattnet

Region Gotland blir en av de första kunderna hos SMHI som får dagliga prognoser över hur mycket grundvatten det finns. VA-chefen tror på start i sommar.

15 maj 2019 12:00

Ingen kan ha missat Gotlands problem med vattenförsörjning, efter förra årets torka och fortsatt brist på nederbörd under våren.

– Bevattningsförbudet från 1 april i år var helt rätt beslut, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, regionens VA-chef.

Inom den närmaste tiden får teknikförvaltningen ett nytt verktyg, som hon hoppas ska visa sig effektivt. Gotland, Karlshamn och Norrköping blir först i landet med att få en ny prognostjänst från SMHI, som ett resultat av regionens arbete inom ett EU-finansierat projekt där Sverige, Spanien och Italien deltar.

Det handlar om dagliga prognoser för grundvattentäkterna. Sedan tidigare har SMHI system för ytvattentäkerna.

– De har en modell baserad på data från de senaste 20-30 åren, där man tittar på väder, nederbörd och vattentillgång, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Enligt SMHI levereras prognoserna redan till Norrköpings vatten och avlopp, Nodra. På sin hemsida anger myndigheten att Region Gotland "snart" får prognoser för sina yt- och grundvattentäkter.

– Jag hoppas och tror vi ska ha tillgång till detta verktyg i sommar, säger Susanne Bjergegaard Pettersson.

Och då kan ni bättre anpassa åtgärderna, som till exempel att sänka trycket?

– Ja just det.

Region Gotland använder i dag 27 täkter för dricksvatten, däribland ytvattentäkterna vid de båda insjöarna Tingstäde träsk och Bästeträsk, samt Östersjön – vid avsaltningsverket i Herrvik och snart även det nybyggda avsaltningsverket vid Kvarnåkershamn.

Så jobbar vi med nyheter
Lasse Linusson