Sommarparadiset allt mer tomt på vintern

De senaste fyra åren har över 80 bygglov beviljats i Ljugarn. Ändå har antalet bofasta minskat så pass att Ljugarn inte längre räknas som tätort.

Märks inte. Pär Westberg har varit butikschef i Ljugarn i fem år. Att den bofasta befolkningen minskat avspeglas inte i butikens dagskassor.

Märks inte. Pär Westberg har varit butikschef i Ljugarn i fem år. Att den bofasta befolkningen minskat avspeglas inte i butikens dagskassor.

Foto: Dennis Pettersson

Avfolkning (GA)2016-10-28 05:15

En regnig dag i oktober kan vilket plats som helst kännas ödslig och folktom. Men för Ljugarn finns det siffror som styrker att orten blivit allt mer glesbefolkad. De senaste 15 åren har den bofasta befolkningen minskat med en tredjedel. Nu är ljugänningarna färre än 200 och därmed räknar Statistiska Centralbyrån inte längre Ljugarn som tätort.

Samtidigt som de bofasta minskat har Ljugarn blivit allt mer attraktivt som semesterort. De senaste fyra åren har 85 bygglov beviljats.

– Det har tagit rejäl fart de senaste fem åren och det är inga små hus som byggs. Det är välbeställda människor som bygger stort, säger Frej Häglund som tillsammans med barnen Johan och Elin Bergner driver restauranger, boende och semesterby i Ljugarn sommartid.

Frej Häglund tror att befolkningen i Ljugarn ökar från 200 till över 3 000 sommartid och konstaterar att enbart de sängar han, Elin och Johan hyr ut räcker till fler gäster än det finns boende i Ljugarn vintertid.

Intresset för sommarorten Ljugarn innebär inte bara att det byggs mer. Äldre hus som säljs blir ofta dyra. En röd till salu-skylt lyser längs Storgatan och bakom grinden finns ett hus från 1909, till salu för 4,75 miljoner kronor. Kalkstenshus och havsutsikt motiverar ett högt pris.

– Priserna är så höga att inga ungdomar har råd att köpa. Det blir sommarhus i stället. Alla hus köps av turister, säger Rose-Marie Andersson.

Rose-Marie arbetar vid Bikupan, Ljugarns föräldrakooperativ med plats för 20 barn. Där märks det att barnfamiljer har svårt att etablera sig på orten.

– Vi har bara ett barn som bor i Ljugarn, berättar hon.

Övriga kommer från Ardre, Alskog och Etelhem, men de räcker bara till att fylla 14 av platserna.

Trots att den bofasta befolkningen minskat kraftigt är servicen i Ljugarn fortfarande god under lågsäsong. Här finns en affär, frisör, konditori och restaurang, och Ljugarns Handels som både är ombud för Posten och Systembolaget.

En förklaring till det är sommaren. Av de 18-19 miljoner kronor Coop Konsum omsätter årligen ligger nästan 9 miljoner under juni, juli och augusti.

– I juli är butiken för liten. Vi skulle behöva bygga ut för att klara logistiken. Å andra sidan behöver vi inte en större butik under resten av året, säger butikschefen Pär Westberg och tillägger:

– Under sommaren är vi 20 anställda i butiken. Resten av året har vi bara 1,5 tjänst och med det går vi plus även då. Men ruljangsen sommartid bidrar till att öppettiderna kan vara mer generösa vintertid.

Robert Axner, ordförande i Föreningen Ljugarn, är förskräckt över att Ljugarn inte längre är tätort.

– Avfolkning är ett problem var den än äger rum, säger han.

Styrelsen i Föreningen Ljugarn är en blandning av fast boende och sommargäster.

– Den sammansättningen är väldigt bra. Även om vi kommer från olika håll är vi väldigt överens i nästan alla frågor, säger Robert Axner som själv bor på söder i Stockholm.

Robert tror att byggboomen i Ljugarn med tiden kommer att påverka antalet fast boende positivt:

– Jag skulle gärna flytta till Ljugarn och jag tror många av de som byggt har planer på att flytta dit när de går i pension. Det är bra för servicen, men hjälper kanske inte Bikupan att fylla platserna.

Frej Häglund tror att fler hyreslägenheter kan vara en lösning. Men det måste även finnas jobb. Tidigare året runt-verksamheter som snickeriet och badpensionatet har byggts om till bostadsrätter.

– Sommartid är det så mycket jobb att vi har svårt att hitta boende till alla sommarjobbare, men resten av året finns det ingenting. Ska man bo i Ljugarn och jobba någon annanstans måste kollektivtrafiken bli bättre. Det har bara blivit glesare mellan bussturerna, säger han.

Tätorter

Statistiska centralbyrån sammanställer tätorter i landet vart femte år. För att räknas som tätort ska ett område ha en sammanhängande bebyggelse och en befolkning på minst 200 invånare. Enligt den statistik som SCB publicerade den här veckan har Gotland 18 tätorter.

Nya tätorter 2015 är Österby (del av Slite), Tofta och Själsö.

Fakta: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om