SPELMÄSSA: Här kan du bli levande begravd

Sista helgen i maj är det dags för årets Gotland Game Conference, det tolfte i ordningen. Temat i år är "M for mature" och omfattar ämnen som sex, våld, sorg och empati inom spelvärlden.

23 maj 2017 17:05

Om en dryg vecka är det dags för eleverna i årskurs ett till tre på speldesignutbildningen att visa upp sina spelprojekt under Gotland Game Conference.

Temat för året, "M for mature", tar upp hur sex, våld, sorg, empati och mänskliga rättigheter inom spelvärlden. Det handlar om att vara en ansvarasfull spelförfattare.

– Vi vill titta på hur man kan ta sig an mer intima, svåra situationer, säger Ulf Benjaminsson, programansvarig.

Samtidigt som ett spel kan användas för att låta människor leva sig in hur det är att vara någon annan och uppleva exempelvis hemlöshet; att vara blind; förlora ett barn; eller hur det är att leva med depression, finns det risker.

– Problemet är att man kan ta ordet från den som faktiskt lever det livet. Du kan vara blind, hemlös eller deprimerad en timme, sedan kan du stänga av spelet, säger Ulf Benjaminsson.

En annan problematik är hur de virtuella världarna överlappar de männskliga rättigheterna. I den verkliga världen är våld, rasism och sexuella övergrepp inte tillåtna, men i de virutuella världarna kan man sätta upp vilka regler man vill. Men Ulf Benjaminsson menar att det inte spelar någon roll var man interagerar med andra, om det är i en virtuell verklighet eller inte.

– Socialt samspel i den virtuella världen är socialt samspel. Om någon mobbar dig i en virtuell verklighet så du mobbad. Det är ingen skillnad.

Ett av spelen som visas upp under konferensen är "Grave Call". Det är Julia Eklund Granstedt, Chiara Lorusso, Mikael Melrose, Robin Gerndt, Leo Jansson, Steven Kolankowski och Mohamad Saleh i årskurs ett som tillsammans utvecklat spelet där två personer måste samarbeta för att under tidspress rädda den ena spelaren som blivit levande begravd.

– En person blir begravd i en kista med en telefon. Den andra är polis som ska hitta kistan med hjälp av ledtrådar som telefonen skickar ut, berättar Julia Eklund Granstedt.

Den begravda får lägga sig i en faktisk kista med en telefon medan "polisen" ska lösa uppdraget framför datorskärmen.

– Telefonen har bara 15 procents batteri från start så polisen har bara en viss tid på sig annars blir den andra levenade begravd för alltid, säger Robin Gerndt.

Under Gotland Game Conference har alllmänheten möjlighet att testa alla spel och träffa eleverna. Dessutom kommer en internationell jury att testa och bedöma spelen och kora vinnare inom olika klasser.

Gotland Game Coference

Konferensen pågår 29-30 maj på Wisby Strand.

Både föreläsningar och utställningar är öppna för allmänheten. Inträdet är valfritt, men man måste registrera sig i förväg för att få komma in.

För mer info och registrering: www.gotlandgameconference.com

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin