Stått gömda i sand i kanske hundra år

Den senaste tidens blåst och högvatten bjuder nu på spektakulära förändringar i naturen på Gotska Sandön. "Så här stort ingrepp brukar havet inte göra"

Träd som nu ser dagens ljus igen.

Träd som nu ser dagens ljus igen.

Foto: Örjan Samuelsson

Extrem förändring2017-12-17 12:10

I spåren av den senaste tiden hårda blåst och högvatten har ständerna på Gotska Sandön eroderat kraftigt. Örjan Samuelsson som har jobbat som tillsynsman för länsstyrelsen på ön i sju år har aldrig sett något liknande.

– Så här stort ingrepp brukar havet inte göra. Tendensen är ju att havet och blåsten gnager på ön lite varje år. Men det här är extremt.

På öns västra sida kan man nu skåda träd som kommit i daga och vrakdelar som länge legat gömda i sanden.

– De här träden stod i en dunge på ön och blev begravda i sand, för hur länge sedan vet jag inte, kanske för hundra år sedan. Kombinationen av den senaste tidens blåst och högvatten har gjort att vi kan se dem igen. Det är otroligt häftigt. Vi har också hittat en åtta meter lång vrakdel i svartek.

Örjan Samuelsson påpekar att havet ständigt formar om Gotska Sandön. Generellt flyttar ön sakta men säkert norrut. Havet och blåsten äter upp södra delen av ön, samtidigt som den norra stranden byggs på.

– Det är det som är så häftigt. Stränderna är sig aldrig lika. Till sommaren kanske träden är begravda igen. Det är en häftig ö!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!