Stort engagemang i jakten på Storsudrets vattenkällor

"Testbädd Storsudret för hållbar vattenförsörjning" är namnet på det projekt som IVL-Svenska miljöinstitutet driver på öns sydspets. Nu engageras allmänheten i jakten på vatten – och intresset var stort när projektet bjöd in till ett öppet möte.

Våtmark. Restaurering av våtmarker  är bara en av många tankar i vattenprojektet, som nu vänder sig till allmänheten för att få detaljerade data om vattentillgång och användning.

Våtmark. Restaurering av våtmarker är bara en av många tankar i vattenprojektet, som nu vänder sig till allmänheten för att få detaljerade data om vattentillgång och användning.

Foto: ROBIN HALDERT / TT

Mångmiljonprojekt2018-02-17 14:00

IVL och samarbetspartners, däribland Forum Östersjön i Vamlingbo, Region Gotland, KTH, Uppsala Universitet och SGU, har fått pengar för att under fem år arbeta med vattenförsörjningen på Storsudret. Regionen har anslagit 8 miljoner och staten i lika mycket. Syftet med projektet är både att hitta praktiska lösningar som ska tillämpas lokalt och att bedriva forskning och bygga demonstrationsanläggningar, också för en internationell marknad.

I veckan bjöd projektet in till ett öppet möte på Strandkyrkan i Burgsvik. Mötet lockade 40 personer och engagemanget under frågestunden var stort. För projektet är konkret lokal kunskap om vattentillgång och vattenanvändning är bland det första man behöver inhämta. Under mötet efterfrågades till exempel detaljer kring enskilda brunnar; hur har tillgången varit historiskt sett, hur är den upplevda kvaliteten? Fem kontaktpersoner; Jan Larsson från Forum Östersjön, Harald Larsson som arbetat med kommunalt vatten på Sudret, samt lantbrukarna Dan Svensson, Lasse Svensson och Markus Westberg har tagit på sig ansvaret att hålla i insamlingen av data.

Projektledaren från IVL, Staffan Filipsson, gav flera skäl till att man engagerat sig just för Storsudrets vattenförsörjning:

– Området är avgränsat, behovet är stort, det finns bra lokala aktörer.

Och han tillade med ett snett leende:

– Och det är svårt!

Underförstått, om man lyckas göra Storsudret självförsörjande på vatten, då har man hittat metoder som kan hjälpa många fler.

– Vi vill arbeta tillämpat och lokalt, men projektet ska också bli ett nav för forskning. Intresse för vad vi ska göra finns redan utomlands.

Gotland har upplevt somrar där vattentillgången varit hårt ansträngd. Enligt de prognoser som regionens tekniske direktör, Patric Ramberg, visade kommer det att bli värre:

– Sämre grundvattenbildning genom högre årsmedeltemperatur, mindre snö, längre växtsäsonger, försvagad vårflod och nederbörd i form av skyfall.

– Därför behöver vi återanvända vatten, spara, stötta naturliga processer, samt skydda våra vattentäkter.

"Testbädd"

Regeringen har lanserat "Testbädd Sverige" för att "kraftsamla för innovation och att nya idéer och lösningar testas i Sverige". Vinnova har uppdraget nationellt. Vinnova är också med och stöttar vattenprojektet på Storsudret. Det är brett anlagt: man ska undersöka om det går att ta hand om mer regnvatten, återanvända avloppsvatten, driva små avsaltningsanläggningar med solenergi, restaurera våtmarker, reglera diken och kanaler. Förändringar ska ske i samförstånd med till exempel lantbruket.

Källa: regeringens hemsida och "Testbädd Storsudret."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om