Svante Randlert har receptet till framgång

Gotlänningen Svante Randlert är en fena på ledarskap och är nu aktuell med en ny bok. Den här gången är det en kokbok med recept på hur du blir en bra ledare.

2 mars 2020 11:19

Den 6 mars fyller gotlänningen Svante Randlert 40. Samma dag släpper han sin nya bok "Drömledarskapet" som är en instruktionsbok för hur du lyckas som ledare, komplett med att-göra-lista. Och det ska gudarna veta att det finns folk som borde fundera på sina ledarskapsförmågor. Eller som Randlert säger:

– Allt börjar och slutar med ledarskap. Jag struntar i om du är röd, blå, gul eller grön. I boken finns allt du som ledare behöver göra för att få följare, vilket är något man måste förtjäna. Du måste bry dig och leda för att skapa laget. Utan lag kan ni inte skapa. 

– Antingen så har du en tro att medarbetare jobbar för dig som chef, eller så jobbar du för dina medarbetare. Är du inte villig att göra de här sakerna som står i boken, eller om du inte bryr dig om människorna så ska du kanske sluta vara chef.

 

Under Svante Randlerts uppväxt fick hans mamma på varje utvecklingssamtal höra hur sonen sällan kunde hålla tyst på lektionerna. Sade dessutom läraren åt honom att gå åt höger så gick han ofta åt vänster. Det här är i dag hans två främsta styrkor.

– Tänk om fler kunde fokusera på att se människors potential istället för att leta svagheter.

Han har mycket att tacka sina föräldrar för, men även tidiga arbetsgivare som gett honom viktiga verktyg.

– Min mamma har jobbat som förskolerektor i många år, och hennes värderingar i kombination med pappas företagaranda är jag jättestolt över.

 

Med 170 föreläsningar per år, ledarskapspodden Chefssnack, webbkurser i ledarskap, två utgivna böcker och olika affärsnätverk så har han lite att stå i. Trots det så hinner han med det allra viktigaste, nämligen sin fru och deras tre barn.

– Reflektion är avgörande. Majoriteten av all data som finns i världen har skapats de senaste fem åren, men det är också den här perioden vi har jobbat minst med reflektion. Det funkar inte.

Som exempel beskriver han skillnaden mellan att lyssna och att höra.

– Dessvärre är det många chefer som hör, men som inte lyssnar. Att höra är att lyssna på vad som sägs. Att lyssna är att höra vad som inte sägs. Har du inte tid att reflektera så hör du kanske bara vad som sägs, utan att faktiskt lyssna.

Utan reflektion blir det mest att släcka bränder. Svante Randlert menar att du behöver avsätta tid för reflektion för att få reda på orsaken till varför branden uppstod över huvud taget.

 

Men som nation är vi ändå hyfsat duktiga på det här med ledarskap. Ett av Svante Randlerts uppdrag är att coacha cheferna på Svenska fotbollförbundet.

– Som land har vi placerat oss jättebra, men inte för att vi har de bästa spelarna i Europa. Däremot är vi jäkligt bra på att bygga lag.

Och det här är lite av en nyckelfaktor till framgång. Laget. Både inom idrott och näringsliv handlar det om lagets betydelse för att nå framgång. Det gamla talesättet "jaget före laget" är dessvärre något som ätit sig in i näringslivet, vilket resulterat i att vi, enligt Svante Randlert, nästan har nått all time high i personalomsättning. Vi borde istället leva efter "jaget FÖR laget".

I en alltmer föränderlig värld där allt går snabbare och snabbare tycks organisationerna bara gå långsammare. Cheferna administrerar människorna istället för att leda dem. Det vill Randlert ändra på.

– Om en blomma börjar blir dålig så byter du inte ut blomman. Du byter jorden omkring den för att ge den förutsättningar så att den kan växa.

Fakta / Svante Randlert

Svante Randlert är en av Nordens mest anlitade föreläsare med fler än 170 föredrag per år. Han har genom åren hjälpt hundratals organisationer och tiotusentals chefer med att bli medarbetarnas och kundernas förstahandsval imorgon. Svante är bördig från Gotland.

Så jobbar vi med nyheter