Svårt att dra fiber i innerstan

Snart drar arbetet med att dra fiber i innerstan i gång. "Hoppas vi inte hittar några fornfynd".

Benkt Linnander är vd för Fiberx Sweden AB som ska dra fiber i Visby innerstad.

Benkt Linnander är vd för Fiberx Sweden AB som ska dra fiber i Visby innerstad.

Foto: Rolf Jönsson

Fiberutbyggnaden2015-11-27 05:45

Snart är fiberutbyggnaden på den gotländska landsbygden klar, och då återstår i princip bara Visby innerstad innan i stort sett hela Gotland har möjlighet att ansluta sig till ett fiber-nät.

Just innerstan ses som det svåraste stället på ön att dra fiber på grund av den känsliga miljön. Nu har regionen tagit fram ett nyttjanderättsavtal med företaget Fiberx Sweden AB från Havdhem, och det är dem som nästa år ska påbörja det knepiga arbetet. Företaget drivs av Benkt Linnander, boende i Grötlingbo.

– Det är ett spännande projekt, men det finns en hel del svårigheter. Dels är ju hela staden en fornlämning, dels är den stensatt med gatsten och dels är det en känslig miljö där det är trångt och där det rör sig mycket folk, säger Benkt Linnander.

Han berättar att just gatstenen kommer att göra att grävandet av fiber i innerstan kommer att ta längre tid än när man gör det på landsbygden.

– På landsbygden plöjer man ofta med en plog för att kunna lägga ner kabeln, men i innerstan kommer vi att behöva plocka upp sten för sten. När kabeln är på plats kommer vi sedan även att lägga tillbaka gatsten för gatsten.

Arbetet, som kommer att dra i gång så fort vintern är över, kommer att övervakas av en arkeolog. För att slippa stöta på några fornfynd kommer man dock inte att gräva djupare än 50 centimeter ner i jorden.

– Vi hoppas att vi inte stöter på något fornfynd, men man vet ju aldrig. Det kan givetvis hända. Men vi kommer att hålla oss i bärlagret under gatstenen för att minska risken att stöta på något fornfynd.

Enligt Benkt Linnander är intresset för fiber stort i innerstan. Innanför muren finns drygt 1 000 fastigheter, och för att underlätta arbetet har man delat in dem i olika områden.

– Intresset är väldigt stort. Det ringer folk hela tiden, både privatpersoner och företag.

Hur blir priset jämfört med fiber på landsbygden?

– Det blir tre gånger högre kostnad för oss att gräva, men för de som vill ansluta sig blir det bara något dyrare än på landsbygden. Det kommer att kosta 19 900 kronor för en villa, och det är ungefär vad man tar på landsbygden. Det som gör det dyrare i stan är att vi inte får några bidrag utan att vi får stå på helt egna ben.

Benkt Linnander säger att ambitionen är att samtliga fastigheter i innerstan ska ha möjlighet att ansluta sig till ett fiber-nät innan 2016 är slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om