Terroristen Akilov jobbade åt Özz Nûjen i Tingstäde

Terroristen Rakhmat Akilov som dödade fem personer i terrorattacken på Drottninggatan arbetade på Gotland. Han fick stora summor i ersättning av flera medlemmar i familjen Nûjen, framgår i polisens förundersökning.

31 januari 2018 08:15

På tisdagen väcktes åtal mot Rakhmat Akilov, 39, som den 7 april förra året kapade en lastbil och mejade ned människor på Drottninggatan i Stockholm i en terrorattack. Fem personer miste livet.

I samband med åtalet blev förundersökningen offentlig. Den är på sammanlagt 9000 sidor, och polisen har i minsta detalj kartlagt Rakhmat Akilovs liv.

I huvudprotokollet, som är på 700 sidor, finns en genomgång av Akilovs ekonomi sedan han anlände till Sverige och sökte asyl den 10 november 2014.

LÄS MER: Gotländska Rasmus: "Jag såg hur han siktade på folk".

I väntan på Migrationsverkets beslut (avslag den 15 juni 2016) har han blygsamma inkomster, och enligt Skatteverket uppgick hans inkomster under 2015 till drygt 44 000 kronor. Akilov är utbildad svetsare, men har också haft flera olika jobb inom bygg- och saneringsbranschen.

I förhör har han uppgett att han försörjt sig bland annat som byggjobbare och fått kontant betalt.

Enligt förundersökningen har Rakhmat Akilov fått stora summor, sammanlagt omkring 85 000 kronor, insatta på sitt bankkonto från flera medlemmar i familjen Nûjen för arbete som han utfört på Gotland.

LÄS MER: Özz Nûjen köper fastighet på Gotland

Komikern Özz Nûjen och hans syster köpte genom sitt familjeägda bolag Hyrfrid AB i mars 2015 den gamla skolan i Tingstäde för knappt fyra miljoner kronor, och har sedan dess utfört omfattande renoveringsarbeten.

Om Akilov utfört denna renovering, eller gjort andra typer av jobb framgår inte, men flera av överföringarna till Rakhmat Akilov är märkta "Jobb Gotland", något som polisen också noterar särskilt i förundersökningen.

LÄS MER: Özz Nûjen vill öppna teater i Tingstäde

Den största utbetalningen är på 29 300 kronor och är bara märkt GOTLAND, och kommer från Özz Nûjens syster och hennes sambo.

Den första överföringen gjordes den 13 september, och den sista den 26 oktober 2015. Överföringarna från familjen Nûjen är Rakhmat Akilovs största inkomstkälla under året.

LÄS MER: Akilov - en svetsare som blev terrorist

Helagotland.se söker familjemedlemmarna för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter