Terroristens arbete på Gotland granskat av SVT

Rakhmat Akilovs arbete på familjen Nûjens hus togs i veckan upp av Janne Josefsson i SVT:s Uppdrag Granskning. Granskningen gav få raka svar, omständigheterna är fortfarande höljda i dunkel.

27 april 2018 13:23

Rakhmat Akilov, som väntar på dom efter att han åtalats för terrorattentatet på Drottninggatan i maj 2017, arbetade på Gotland med att renovera hus som ägs av familjen Nûjen. En av ägarna är den välkända komikern Özz Nûjen.

LÄS MER: Terroristen Akilov jobbade åt Özz Nûjen i Tingstäde

Akilov arbetade, enligt egen utsago i polisförhör, svart. Sammanlagt har drygt 85 000 kronor satts in på hans svenska bankkonto, från ett konto som tillhör Özz Nûjens syster och svåger. Enligt uppgifter från familjen Nûjen ska Akilov ha anlitats via en entreprenör.

I veckans avsnitt av SVT-programmet "Uppdrag granskning" togs fallet upp av Janne Josefsson.

Där påstår Özz Nûjen kategoriskt, upprepade gånger, att han inte har någon som helst inblandning i det.

– Jag har inte med det här att göra. Det är min svåger som har projektlett det här och skött det. Du får prata med de som är ansvariga för det här, säger Özz Nûjen.

Nûjen hade en egen fotograf på plats för att filma mötet och la sedan upp intervjun på sin youtube-kanal.

I den hetsiga intervjun går Nûjen flera gånger till attack mot Janne Josefsson.

– Det är väldigt fegt av dig Janne Josefsson, att misstänkliggöra en person som inte har med det här att göra.

Özz Nûjens svåger har avböjt att bli intervjuad, likaså systern. Systern, som är advokat, hänvisar till att hon utreds av advokatsamfundet och att hon avvaktar utredningen.

LÄS MER: Özz om terroristens jobb på Gotland

Enligt uppdrag granskning har systern efter intervjun med Özz Nûjen kontaktat SVT och uppgivit att hon inte har gjort några betalningar och att hon inte vetat att Akilov inte skulle redovisa pengarna för skatteverket. Systern menar också att det fanns god anledning att utgå från att entreprenören som ska ha anlitats var seriös och att betalningarna skedde på instruktion från entreprenören. Vem entreprenören är uppger dock inte någon av de inblandade.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa