"The place to be om man är spelutvecklare"

Flera studenter vid speldesignutbildningen på Campus Gotland är tillbaka på Gotland med bagaget fullt av nya intryck från spelvärldens största branschevent.

17 mars 2017 15:30

Game Developers Conference, GDC, i San Francisco är världens största event i spelbranschen.

– Det är gigantiskt, alla är där. Det är the place to be om man är spelutvecklare. Det hålls i tre olika byggnader med tre våningar vardera, säger speldesignstudenten Anders Karlsson.

– Vår plats var i den minsta salen och den är lika stor som hela Älvsjömässan, säger Linda Thern.

Årets upplaga var nummer 31 i ordningen.

Med spel som Zombie Crawlers och Cryptogram var studenterna uttagna som utställare för spel med okonventionella kontroller.

Okonventionella kontroller handlar i det här sammanhanget om att man i Zombie Crawlers spelar genom att som en zombie dra sig fram på ett rullband som är en meter långt och 60 centimeter brett, placerat i en träram så att det även går att luta åt olika håll.

– I spelet gäller det att i en korridor ta sig förbi hinder som möbler och undvika att bli skjuten. I slutet av korridoren finns en människa som man ska nå, berättar Anders Karlson och Ida Andersson-Junkka som tillsammans med Linda Thern representerade spelet.

Daniel Qvarnemark var med som representant för pusselspelet Cryptogram, som har liknande element med den allt populärare pusselaktiviteten Escape Room.

– Spelaren styr spelet med en bokhylla, alla interaktioner gör man med bokhyllan. Anledningen till att båda de här spelen har så okonventionella kontroller är för att vi gjorde dom som ett projekt under första skolåret. Cryptogram är inspirerat av filmer med gömda dörrar bakom bokhyllor, som bland annat i en del skräckfilmer, säger Daniel Qvarnemark.

17 representanter från utbildningen i speldesign vid Uppsala universitets Campus Gotland fanns på plats. Med sig hem från konventet, som hölls i månadsskiftet februari-mars, har de mängder av nya intryck, minnen för livet och gott om knutna kontakter som kan leda till spännande projekt i framtiden.

– Förutom utställarna så är det mängder av spännande föreläsningar, och så hålls det möten och arbetsintervjuer överallt. Det har delats ut och tagits emot väldigt många visitkort, säger Ida Andersson-Junkka.

– Det kom en och annan rolig förfrågan. Det var till exempel en kvinna som var intresserad av Zombie Crawlers till ett bröllop, säger Linda Thern.

Det var full fart från morgon till kväll i dagarna fem. Jodå, det gick åt en och annan energidryck.

– Ja, det blev en del. De delade ut energidryck till höger och vänster, säger Linda Thern.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström