Tidning: 12 nazister på ön – polisen håller inte med

Tidningen ETC har granskat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och kommit fram till att det finns tolv personer som sympatiserar med NMR på Gotland. Men polisen på Gotland håller inte med om den siffran. "Det finns två till fyra stycken här", säger en polis till Helagotland.se.

20 september 2017 09:36

Tidningen ETC har kartlagt vilka personer som finansierar och deltar i demonstrationer med Nordiska motståndsrörelsen. De har tagit del av ett läckt material från NMR där det framgår vilka personer som köpt från NMR:s webbshop. Därefter har man tagit fram personnummer på personerna.

– Vi har sorterat bort personer som uppenbarligen inte sympatiserar med organisationen, som journalister och Expos medarbetare som beställt böcker för att kunna läsa, säger Eigil Söderin som är en av journalisterna som ligger bakom granskningen.

LÄS MER: Polisen om hatbrottsanmälningarna i Almedalen

De har granskat vilka de 823 personer som de menar stödjer NMR verkligen är och kommit fram till att den genomsnittlige NMR-sympatisören heter Daniel och är 33 år gammal, har ett arbetaryrke och bor i Göteborg. Enligt ETC:s granskning bor också tolv av de 823 nazisterna på Gotland vilket är högst i landet om man ser till antalet invånare.

– Det är sådana personer som finansiellt stöttat rörelsen genom att köpa från webbshoppen, och det anser vi är tillräckligt graverande för att räknas som sympatisör. Det finns få legitima skäl att beställa saker därifrån om man inte sympatiserar med dem, säger Eigil Söderin.

Helagotland.se har varit i kontakt med polisen på Gotland för att undersöka hur många nazister det finns på ön. Polisen menar att det inte är så många som ETC fått fram.

– Det finns två till fyra stycken här men jag vill inte gå in på hur vi har fått fram det, säger en person som arbetar med underrättelsetjänst inom polisen och vill vara anonym.

Hur håller ni koll på dem?

– Det vill jag inte gå in på och kommer inte att besvara, säger personen.

Hur stort är problemet på Gotland?

– Jag ser inte det som något större problem på Gotland. Det är andra delar av Sverige som har betydligt större problem.

LÄS MER: Nazister demonstrerade i centrala Visby

Men Eigil Söderin ger inte särskilt mycket för polisens förklaring. Till exempel hade polisen i Göteborg inte vetskap om att ett 50-tal nazister förra helgen skulle marschera genom Göteborg i en otillåten demonstration.

– Göteborgspolisen visade senast i söndags sin oförmåga att hålla koll på rörelsen. Det finns personer som är involverade i NMR som polisen helt enkelt inte känner till, säger Eigil Söderin.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid