Enligt en undersökning som Aftonbladet/Inizio har genomfört, har opinionen svängt angående ett eventuellt tiggeriförbud. För två år sedan visade mätningen att 36 procent av väljarna var positiva till förslaget, men nu, två år senare har det ökat till 57 procent. Det redovisade tidningen Aftonbladet under tisdagen.
Ett tiggeriförbud skulle få katastrofala följder befarar Annamaria Bauer, samordnare för stödet till EU-migranterna på Gotland.
Hon har tät kontakt med den grupp människor som så gott som varje dag sitter med en pappersmugg utanför butiker och i köpcentrum. För deras familjer hemma i Rumänien kan ett förbud vara avgörande.
Enligt Annamaria Bauer handlar det om basala saker, som att kunna äta mat, bo i ett hus som inte är genomruttet och hotar hälsan, gå till doktorn eller helt enkelt kunna köpa en bussbiljett så att barnen kan åka till skolan.
Annamaria Bauer har precis kommit tillbaka från sitt andra besök i Rumänien där hon bland annat har träffat de migranter som brukar bo på Gotland samt deras släktingar som är beroende av pengarna som vi i Sverige lägger i kopparna. Det har varit besök med mycket allvar, stora glädjeämnen och djup, djup sorg. Att tigga är för många den enda utvägen, enligt Annamaria Bauer.
– Det finns inget arbete för de här människorna i Rumänien. De har inget annat val. Situationen är fruktansvärd, säger hon.
Hennes ståndpunkt är att om regeringen inför ett tiggeriförbud hjälper inte det dessa människor från fattigdom, den blir bara mer dold.
– Ett tiggeriförbud är inget annat än kosmetisk politik som bara handlar om vårt dåliga samvete. Men fattigdomen finns där oavsett, säger Annamaria Bauer.
Hon befarar att ett tiggeriförbud kommer att leda till kriminalitet, framför allt organiserad sådan, som främst drabbar barn och kvinnor i form av människohandel och prostitution.
Just ordet organiserad har använts i samband med diskussioner om tiggeriets vara eller inte vara. Organiserad tiggeriverksamhet finns inte på Gotland säger Annamaria Bauer bestämt och förklarar, att det enda som är organiserat här är att EU-migranterna kommer överens om praktiska frågor som till exempel vilka platser de ska sitta på, hur det ska fungera i det gemensamma boendet och att de samordnar sina hemresor.
Förslag och diskussioner om tiggeriförbud har funnits ett tag och civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) har i dagarna träffat representanter från Norge och Danmark som redan har infört restriktioner, för att höra hur deras lösningar har fungerat. Samtidigt är regeringen splittrad i frågan. Socialdemokraterna verkar vara öppna i frågan medan Miljöpartiet knappt för en vecka sedan hävdade att regeringen inte alls har något tiggeriförbud på sin agenda.
Partiledaren för Moderaterna, Anna Kinberg Batra, har meddelat att hon är positivt inställd till ett tiggeriförbud, men Moderaterna på Gotland inte lika övertygade. Även om de har motsatt sig förslaget om att fortsätta med samordningen nästa år för EU-migranter så anser de inte att det är nödvändigt att förbjuda tiggeri.
– Vi är överens om att tigga inte är en väg ur fattigdom eller utanförskap. Och Moderaterna vill att kommunerna lokalt ska ha möjlighet att förbjuda tiggeri, men här har vi den ståndpunkten, att om att så länge tiggeriverksamheten på Gotland inte påverkar den allmänna ordningen så är det inte aktuellt att förbjuda det, säger Simon Härenstam (M).
Inger Harlevi (M) tycker personligen att det här är en ordningsfråga och därmed något som polismyndigheten vid behov ska ta tag i.
– Det är ett dåligt sätt att lösa ordningsfrågor med att instifta nya lagar, speciellt eftersom vi inte har något problem här. Tänker man ett snäpp längre, vad ska man göra med dem som sitter och spelar då? Nej, ett tiggeriförbud är inte genomtänkt. Det är min uppfattning.