Tipsen för att lyfta din bygd

På bara några år har Halla sockenförening lyckats nästan dubblera antalet medlemmar och har en blomstrande verksamhet. "Vi har roligt tillsammans, det är själva motorn", säger årets eldsjäl Anna Hansson.

22 januari 2019 19:19

För sex år sedan flyttade Anna Hansson med make från Havdhem till Halla. Trots att hon aldrig tidigare engagerat sig i föreningslivet bestämde hon sig efter drygt ett år att gå med i sockenföreningen.

– Redan från början kände vi att vi mottogs med öppen famn. Folk i bygden sökte upp oss, det var jätteviktigt. Att engagera sig i föreningen är ett fantastiskt sätt att komma in som ny, säger Anna Hansson.

De senaste åren har det hänt mycket i Halla sockenförening. Det som fick fart på verksamheten var ett gemensamt projekt: att rusta upp bygdegården. I dag är golven fixade, fasaden målad, en ljudanläggning och hörselslinga installerad, köket är renoverat och föreningen har satsat på en egen brunn.

– Det var viktigt att ha renoveringen att samlas kring, och det har gjort att fler vill hyra in sig, säger vice ordförande Jan-Olof Henriksson.

Under inspirationsdagen "92 möjligheter", som gick av stapeln förra veckan, blev Anna Hansson prisad som "Årets eldsjäl".

– Det har varit överväldigande. Det är viktigt att det inte bara är jag som gjort det här utan hela gänget i styrelsen. Jag kan ha tusen idéer, och det är bra att ha någon som bromsar ibland, säger hon.

Sedan Anna Hansson tilldelades priset har hon fått samtal från andra bygdegårdsföreningar på ön.

– De vill ha hjälp och inspiration. Det är samverkan det med, säger hon.

Anna beskrivs som idésprutan i styrelsen. Sedan det mesta i bygdegården har börjat komma i ordning har föreningens ekonomi förbättrats och många verksamheter kunnat starta. Genom ett samarbete med Studieförbundet vuxenskolan har flera kurser hållits, bland annat svetskurs för tjejer, matlagningskurs och danskurser. Strax startar även en skrivarkurs. Att ha en stark sockenförening gör att det blir en bättre plats att bo på, tycker Helge Eriksson.

– Det får folket i socknen att umgås.

I Halla finns 265 boende, varav 141 är medlemmar i sockenföreningen. Att engagera sig tar tid, styrelsen har räknat ut att det lagts 4 000 ideella timmar förra året, men skapar också gemenskap och leder till nya bekantskaper.

– Vi har roligt tillsammans, det är själva motorn. Det är viktigt att se att det går framåt, att idéer faktiskt blir verklighet, säger Anna Hansson.

Tips för att lyfta din bygd

Det måste finnas en del eldsjälar, som är beredda att avsätta tid.

En bra kassör i styrelsen är A och O.

Inledningsvis är det bra att förenas kring ett gemensamt, konkret mål.

Ta hjälp av medlemmarnas kompetenser.

Besök nyinflyttade, välkomna dem och berätta om sockenföreningen och hur man kan engagera sig.

Det är värt att lägga ner tid på att söka bidrag, men innan måste det finnas en klar idé om vad som ska göras för pengarna.

Ha kul och tänk att ingenting är omöjligt.

Källa: Styrelsen i Halla sockenförening

Så jobbar vi med nyheter
Cecilia Thomsson