Den före detta Kolmårdentomten Håkan Thornell flyttade till Gotland från två år sedan och blev istället Hejdebytomten. Strax innan jul öppnade han tillsammans med sin fru Brittis även pizzeria i det som tidigare var Stenkyrka mejeri. Nu har han dessutom sökt tjänsten som landshövding på Gotland.

– Ja, det var kanske lite på skoj men jag tror att det är ett jobb som skulle passa mig. Men chansen är liten att jag får jobbet, säger Håkan Thornell.

Sedan Cecilia Schelin Seidegård slutade som landshövding vid årsskiftet står Gotland utan landshövding. I väntan på att regeringen ska utse en ny är länsrådet Peter Molin tillförordnad på uppdraget. I början av januari lyfte Lantbrukarnas riksförbund, LRF, fram sin egen avgående vd och koncernchef Anders Källström som kandidat för posten. Nu har alltså även Håkan Thornell anmält sig frivillig.

I ett mejl till regeringskansliet skriver han: ”Jag skulle vilja söka tjänsten som landshövding för Gotland. Jag tycker om att göra bra saker för folk. Jag älskar Gotland.”

En av hans förebilder är Björn Eriksson som var landshövding i Östergötlands län åren 1996 till 2009.

– Jag blev fascinerad av Björn Eriksson. Han var ute och syntes och engagerade sig i små saker.

Han har dock ännu inte fått något svar på sin ansökan och förhoppningarna om att få jobbet är inte så stora. Hur det än blir så kommer han inte att sluta att vara tomte.

– Det får bli en kombination, för att vara tomte kan jag inte sluta med.