Björn Jansson valde att gå in som regionstyrelsens ordförande i samband med att det var turbulent i Socialdemokraterna på Gotland efter fastighetsaffären kring Hantverket 1.

Men i fjol valde han att lämna posten och i stället kom Meit Fohlin in som regionstyrelsens ordförande. Den 19 juni i fjol beslutade regionfullmäktige att hon skulle få efterträda Björn Jansson.

Nu är det klart att han inte kommer att ställa upp för Socialdemokraterna på Gotland inför valet i höst. Han har beslutat att lämna ön för att flytta till fastlandet och kommer därmed inte finnas med på partiets lista till regionfullmäktige, vilket P4 Gotland var först med att rapportera om.

Under lördagen hade Socialdemokraterna sitt årsmöte där man fastställde listorna inför höstens val.

– Jag har varit särbo tidigare och vi vill nu bo ihop och då har vi kommit överens om att det blir Stockholm. Det ska bli kul att bo där och nu får vi på ett och samma ställe forma ett liv tillsammans, säger Björn Jansson om sitt beslut.

Hur känns det att nu lämna politiken?

– Det är blandade känslor. Man har varit i politiken i 40 års tid och varit på den högsta nivån i över 20 år. Det är lite som jag har att titta tillbaka på och fundera kring åren jag har haft inom politiken. Men jag har landat i att det får vara färdigt med politik på Gotland och jag känner att man måste finnas på ön för att fortsatt kunna arbeta med det, säger Björn Jansson.