Trafikverket: Det var inte så här vi ville ha det

Trafikverket får svidande kritik från de husägare som drabbats av cykelvägsbygget på Lummelundsväg. "Vi förstår grannarnas frustration".

Än är inte slutnotan klar för vad cykelvägen mellan Visby och Lummelunda kommer att kosta.

Än är inte slutnotan klar för vad cykelvägen mellan Visby och Lummelunda kommer att kosta.

Foto: Malin Stenström

Svarar på kritiken2016-05-10 10:40

I förra veckan skrev Helagotland.se om Agne Lind, som är en av alla husägare som drabbats hårt av cykelvägsbygget längs Lummelundsväg. Bland annat har han inte kunnat starta sin kaféverksamhet efter att vägarbetet orsakat stora sprickor på huset och översvämningar, som i sin tur orsakat vitmögel. Dessutom menar Agne Lind att Trafikverket olovligt kopplat vattenrör till hans privata rör samt anlagt en grusväg på hans gräsmatta.

– Det har de inte heller fått lov till. De har använt min mark som byggarbetsplats bara för att jag inte är där. De har fraktat 7 000 kubikmeter deponimassor över tomten. De har också tagit ström av mig, sa Agne Lind till Helagotland.se då.

Läs mer:"Cykelvägen är byggd på lögner"

Nu svarar Trafikverket på kritiken.

– Det råder olika uppfattningar om vad vi varit överens om eller inte. Vi har uppfattat att vi varit överens. Men det pågår fortfarande en dialog, säger Alexander Santos, enhetschef på Trafikverket.

Han förnekar däremot inte de skador som skett, men menar att de ersatt Agne Lind.

– Vi har återställt skadorna och betalat skadestånd och ersättning för verksamheten som han inte kunnat starta, säger Alexander Santos.

Agne Lind menar dock att han inte sett skymten av några pengar.

– Vi behandlar alla husägare rättvist och är öppna för att återgälda misstagen. Men arbetet pågår fortfarande, säger Alexander Santos.

År 2010 togs första spadtaget av cykelvägen mellan Visby och Lummelunda. Sedan dess har motgångarna avlöst varandra och den första kostnadsberäkningen på omkring 20 miljoner har skenat iväg till att bli 80 miljoner kronor. I mitten av maj ska frågan om vattenavledning diskuteras under ett möte där bland annat mark- och miljödomstolen är med.

– Det är beklagligt att det har blivit så här. Vi har hela tiden sagt att det inte var så här vi ville ha det, säger Alexander Santos.

Läs mer:Statlig nota uppe i 80 miljoner

Trafikverket har gjort en revision av projektet och diskussionen om vad de kunde ha gjort annorlunda fortsätter.

– Vi borde ha stannat till och tänkt igenom allt innan vi jobbade vidare. Nu ska vi se över det här och lära oss av det, säger Alexander Santos och fortsätter:

– Vi beklagar verkligen att det blivit så här och vi förstår grannarnas frustration. Det är inte så här vi brukar göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om