Funderingar på en bro över vattnet mellan Fårö och Fårösund har funnits sedan 1800-talet.
1996 tog det dåvarande Vägverket fram en skiss med två tänkbara brodragningar, en plan som sedan dammades av 2005 då kostnaderna för färjetrafiken ansågs ha blivit för höga.
En förstudie gjordes, men resultaten uteblev. 2010 skulle Trafikverket, som myndigheten nu kallas, samla ihop det material som fanns, summera och ”bestämma sig” för vad de skulle göra.
2013 kom en ny förstudie – som numera anses vara för gammal, även den.
I veckan skulle myndigheten träffa den gotländska regionstyrelsens arbetsutskott, RSAU, för att avlägga rapport. Men ytterligare förseningar har inträffat.
– Trafikverket vill skjuta fram informationen till ett senare RSAU. Vilket datum skulle de återkomma till, berättar regionens planeringsstrateg Jan von Wachenfeldt.
Trafikverket rapporterar att de håller på med en ny finansieringskalkyl för en eventuell bro och att det är ett avancerat arbete som tar lång tid.
– Det här är ganska svåra frågor. Mycket ska redas ut om en bro ska byggas, säger Johanna Levin, samhällsplanerare vid myndigheten.
Enligt henne försvåras arbetet delvis av planerna på en utökad färjetrafik, då frigjorda medel från denna drift måste finnas med i brokalkylen.
På det området, gällande färjorna alltså, finns det också konkreta nyheter. Det står nämligen klart att det blir en förstärkning av trafiken över sundet till årets högsäsong.
– Jag har nu fått bekräftelse på att en tredje färja kommer att trafikera Fårösund i sommar. Jag har dock inga detaljer i dagsläget på hur trafikeringen kommer att se ut, säger Johanna Levin.
GT har tidigare skrivit om det trafikkaos som drabbade Fårösund i somras, då trycket på färjorna gjorde bilköerna mycket långa.
Köfilen var vid flera tillfällen överfull och andra trafikanter tvingades över i fel körfält när de skulle ta sig förbi.
Under hösten har det talats om en större färja, som skulle ersätta en av de befintliga. Denna skulle ha fördubblad kapacitet i jämförelse med dagens fartyg, som tar 35 respektive 40 bilar åt gången.
Planen skrotades dock i december, med hänvisning till att färjelägena inte kunde anpassas i tid. Därför blir plan B, med en tredje färja i trafik, nu verklighet i stället.
Huruvida detta gäller enbart för 2017, och vad som i så fall ska hända på länge sikt, förblir oklart.