Turistorter tar ut avgifter nu

Det finns flera turistområden i Sverige där man tar ut en avgift av besökarna, organiserat på frivillig väg. I Hemavan och Tärnaby har det pågått under de senaste åren och ifjol fick man in 250000 kronor.

11 mars 2019 13:17

Den gotländska riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) har föreslagit att man skulle ta ut en besöksavgift även på Gotland. Frågan lyftes på senaste fullmäktigesammanträdet i samband med att man beslutade om en besöksnäringsstrategi. Något större jubel blev det inte när han föreslog att alla hotell och andra som erbjuder boende skulle ta ut 20 kronor per gästnatt. Pengarna skulle användas till gemensamma satsningar inom besöksnäringen som marknadsföring och skötsel av stränder.

I Hemavan och Tärnaby har man delvis gått en annan väg och en grupp företagare har frivilligt börjat samla in pengar i något de kallar för Mervärde Hemavan/Tärnaby.

– Vi har gått ut och samarbetat med de företagare som vill. Sex stycken gick med direkt och vi skydnar långsamt, säger Sofi Marberg verksamhetschef, Visit Hemavan Tärnaby AB som tagit inititativet.

Bolaget satsar på att bli en hållbar besöksdestination. Mervärdes-avgifterna är ett led för att nå det målet.

Till en början sneglade Visit Hemavan Tärnaby på andra områden med liknande förutsättningar. Frostdalen och Funäsdalen är två orter som gjort liknande satsningar och därifrån kunde man ta med sig en del tips och idéer.

– Vi är ett litet samhälle men en stor turistdestination med många besökare. Om vi ska förbättra för oss själva och våra gäster måste vi göra något.

Så gick resonemanget och så småningom hade de skapat ett koncept där man lite trevande kunde ta in små avgifter.

De flesta företagarna var till en början rätt ljumma.

– Hur kan jag höja priserna och så går pengarna till något jag inte vet vad är, beskriver Sofi Marberg deras invändningar.

Sju företag är nu anslutna till Mervärde Hemavan Tärnaby.

– Enda kravet är att de bidrar med minst 5 000 kronor om året, säger Sofi Marberg.

En ICA-affär har tryckt upp kassar med Mervärde-loggan som kostar lite mer än andra kassar. En del andra utvalda varor märks med samma logga. Kunden får veta att den som handlar varan bidrar till ortens och besöksnäringens hållbara utveckling.

Boendeanläggningarna tar tio kronor per rumsnatt och restauranger debiterar två kronor per nota. Avgiften för skoterhyra ger en del liksom mäklarna som tar 100 kronor extra vid varje värdering. Allt går till en gemensam kassa.

Vad sedan pengarna som samlas in, ska används till, avgörs i en demokratiskt process.

– De som anslutit sig till Mervärde-satsningen är med och bestämmer det, säger Sofi Marberg.

Under 2018 samlades 250000 kronor in.

– I mina uträkningar skulle vi kunna få in 1,3 miljoner kronor varje år, säger hon och berättar att Hemavan och Tärnaby tillsammans har cirka 1 500 boende och 110 000 gästnätter.

En del av pengarna gick till att iordningställda en rastplats

– Vi byggde ett vindskydd och satte upp en skylt som visar att det här har gästerna varit med och bidragit till. Det blev en tydlig aktivitet och en viktig symbolhandlingt, säger Sofi Marberg som påpekar att besöksnäringen på orten är viktig och en stor arbetsgivare.

Många åker förstås snålskjuts genom att inte bidra med att ta ut avgifter men Sofi Marberg tror att de företag som är med och samlar in pengar tjänar i längden på att vara med.

– På sikt blir det en konkurrensfördel. Fler och fler vill göra rätt och bidra till hållbarheten. Och avgifterna företagen tar in kostar ju inte företaget något, säger Sofi Marberg.

Fakta om Hemavan och Tärnaby:

Kommun: Storuman

Landskap: Västerbotten

Naturreservat: Vindelfjällen, Europas största ,ed550 000 hektar

Kungsleden: 425 km lång vandrings- och skidledfrån hemavan till Abisko

Antal turistbäddar: 18 000 kommersiella och fritidshusbäddar

Antal fritidshus: Cirka 3 000

Omsättning turism: 309 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter
Åsa Sveds