Testet inleder den nationella krisberedskapsveckan och sätter fokus på hur vardagen fungerar i händelse av exempelvis långvariga strömavbrott.
Familjen Björklund – Andreas och Karin och barnen Elon och Alva – är rent allmänt gott rustade för krisläge. I förrådet finns konserver, mest "blöt" mat för att slippa använda vatten i tillagningen, där finns upptappat vatten och i en krislåda finns fotogenlampor, tändstickor, batterier och liknande.
Förutom förra sommarens påfrestningar med flertalet strömavbrott ha de aldrig i praktiken testat att leva utan ström och rinnande vatten.
Andreas och Karin var spända inför testet, då endast familjens frys får dispens så att inte maten där förstörs:
– Det blir nog en nyttig lärdom, kalla nätter och morgonkaffet värmt på spritkök, säger de.
I botten finns naturligtvis ett allvar. Och de avser att leva som om hela ön är strömlös på obestämd tid, ingen tv hos grannen, inga onödiga bilturer, ingen storhandling för i butiken står ju kassorna still.
Testet har gjort dem medvetna om var i omgivningarna de närmaste vattenkällorna finns, vattnet blir nog det största bekymret, tror de. Diskning, tvätt, toalettbesök, dricksvatten, inte minst.
Under helgen kommer det att filmas i familjens hem, vilket sedan används i en instruktionsfilm som läggs ut på sociala medier.
Christer Stoltz är beredskapschef på Region Gotland, som arrangerar testet i samarbete med Länsstyrelsen.
– MSB:s rekommendation är hushållen ska vara förberedda att klara en vecka utan el och vatten. Min bild är att många på landsbygden klarar det, uthålligheten är sannolikt sämre i städer.