Både Luqas Ottosson, Luqaz MAT i Visby, och Olle Broström, Fotografiska i Stockholm, tog sig vidare till finalen i Årets kock 2017. De har tidigare jobbat tillsammans på Lilla Bjers gårdskrog i Västerhejde.
Semifinalen ägde rum i Helsingborg på onsdagen, då 18 kockar tävlade mot varandra. De åtta finalisterna går vidare till finalen den 2 februari i Malmö arena.
– Vi är jätteglada båda två, säger Luqaz Ottoson som har sin forna kockkollega bredvid sig vid högtalartelefonen, strax efter att finalisterna presenterats.
Det har varit en lång dag för de tävlande.
– Vi har hållit ihop hela dagen, delat värmelampor och hjälpts åt, säger Olle Broström.
Han är nöjd med sin insats under semifinalen, där de deltagarna tävlade med samma rätter som i kvalet. Luqaz Ottosson med vaktel och Olle Broström med kött från Ejmunds gård.
– Jag tyckte det gick jättebra. Det flöt på bra och satt som det skulle, säger Olle Broström.
Luqaz Ottosson är inte lika nöjd.
– Jag var stressad. Jag låg efter och jagade hela tiden. Jag blev förvånad att jag gick vidare, faktiskt.
Framgången firas under kvällen med mingel tillsammans med övriga deltagare och därefter middag. Men någon sen kväll blir det nog inte, inte för Luqas Ottosson i alla fall.
– Jag är trött och vill bara hem och sova, jag kommer att sova gott inatt!
Under finalen blir det andra rätter för tävlande.
– Vi vet inget om vilka uppgifter vi får, de får vi i december. Nu är det bara att vara lite passiv och ta det lite lugnt ett tag, säger Luqas Ottosson.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.