Unik säkerhet har väckt världsintresse

Ett nytt hemligt datacenter i Visby har väckt intresse världen över. Skalskyddet motsvarar ett bergrum ovan jord och är praktiskt taget omöjligt att ta sig igenom.

Skalskyddet motsvarar ett bergrum, trots att det är byggt ovan jord.

Skalskyddet motsvarar ett bergrum, trots att det är byggt ovan jord.

Foto: Malin Stenström

klarar granatattack2018-10-12 11:02

Den anläggning som byggts i Visby är den första i sitt slag i hela världen. Här kan hyresgäster erhålla fysiskt skydd för sina dataservrar, vid midsommartid tog Svenska Spel plats i en av två hallar.

Henrik Ringbom är vd för BRS Networks liksom för systerbolaget NEZ AB, som låtit bygga anläggningen till en kostnad av runt 70 miljoner kronor.

– På kort tid har det blivit en otrolig uppmärksamhet, jag vet inte riktigt hur alla dessa intressenter fått reda på att det här finns, säger han.

Det världsunika är i första hand skalskyddet vilket motsvarar ett sprängt bergrum, men blir så mycket enklare och billigare att bygga ovan jord.

Datahallar har, enligt Henrik Ringbom, i regel säkerhetsklassning 0,5. Vid centret i Visby är klassningen grad 6, i en skala till 8.

– Många har insett behovet av ett rent fysiskt skydd, inte nog med att det går att stjäla data, det har även skett en mängd sabotage som att utpressare skjutit sönder exponerade komponenter och krävt stora summor i lösen. Utpressarna vet hur mycket företag och organisationer värderar sitt varumärke, och nertid i deras digitala system får väldiga konsekvenser.

Tillsammans med Jack Gustavsson, innovatör från Katrineholm med högteknologiska säkerhetslösningar som specialitet och som BRS kom i kontakt med av en slump, har det världsunika konceptet tagits fram.

Från att ha krävt flera meter tjocka väggar räcker det nu, i Gustavssons patent på diverse legeringar, med mindre än halvmetern.

Som ett slags lego kan dessa byggnader levereras och växa fram på dryga halvåret i den storlek som önskas.

– Serverhallen på Gotland står emot minst sex timmar vid ett inbrytningsförsök med högteknologiska verktyg. Sex timmar är vad som krävs för att få nationella insatsstyrkan på plats, säger Henrik Ringbom.

Hur det gått till vet han inte, men studiebesöken i det 1500 kvadratmeter stora datacentret, där driftsäkerheten är enorm, har varit många och vederhäftiga.

Myndigheter, företag, organisationer och institut har visat intresse, fyrstjärniga generaler från Sydkorea har varit på plats för ett rekognosera.

– Som jag ser det har resan bara börjat. Och än så länge har vi ett tidsmonopol, just nu är vi de enda i hela världen som kan leverera den här lösningen.

Datacentret någonstans i Visby är alltså det första i sitt slag, men fler är under uppförande.

Genom ett avtal med tyska Uniper, världens fjärde största elproducent, byggs nu en hall vid kärnkraftverket i Oskarshamn. Det är klassat som skyddsområde, övervakas av beväpnade vakter och är en av landets säkraste platser vad gäller fysiskt intrång.

Företaget har också haft kontakt med spelare som har en it-last motsvarande Gotlands elförbrukning, även åt detta byggs det på fastlandet.

Trots att världen ligger öppen vill Henrik Ringbom behålla Gotland som nav. Det är inte pengar som driver, istället är det utvecklingen i sig.

– Vi drivs av sunt förnuft, skulle jag säga. Vi skulle kunna sälja, men den dagen vi avyttrar fladdrar verksamheten bort från Gotland. Det vill jag inte, vi är lokalpatrioter.

Allt det här som hänt och händer, det måste kännas smått overkligt?

– Som jag sa, jag vet inte hur det här gått till, vi har haft en infernalisk tur. Samtidigt är Gotland först i landet att nå regeringens mål om fiberutbyggnad, det har vi så klart nytta av även i detta. Vi har blivit en slags mobilt team som utför arbeten på annan ort med Gotland som bas och genom Uniper-samarbetet och en annan stor tysk kund hjälper vi till att bygga ut fibernätet i Tyskland.

Detta hindrar dock inte att han ser en potential för Gotland som geografisk plats för datacentra. Många företag vill ha ”disaster recovery”, alltså databackup, på annan ort än själva huvudkontoret.

– Det skulle fungera utmärkt här, i etapp två av den befintliga hallen eller i Fårösund där vi också har bygglov, säger Henrik Ringbom.

Gotlandsmodell

BRS Networks grundades 2011 och har i dag 110 medarbetare i Sverige, Estloand och Tyskland. Vd är Henrik Ringbom.

Systerbolaget NEZ AB ägs av BRS och Boviken. Det är NEZ, där Henrik Ringbom också är vd, som står bakom utvecklingen av de nya världsunika datacentren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om