Utbildning löser brist på kompetens

Yrkeshögskolan blir allt viktigare när Gotland löser kompetensbrist. I höst kan man läsa till köksmästare, medicinsk sekreterare och drift- och underhållstekniker på ön.

Behöver fler. Henrik Svensson, vd för Sweprod, behöver fler med teknisk utbildning.

Behöver fler. Henrik Svensson, vd för Sweprod, behöver fler med teknisk utbildning.

Foto: Tobias Wallström

Utbildning (GA)2016-03-29 05:25

Region Gotland arrangerade tidigare en yrkeshögskolekurs för vindkraftstekniker. Sedan har man flera gånger ansökt om att få starta nya utbildningar, men fått nej. Ända tills i januari, då Myndigheten för yrkeshögskolan sa ja till 19 platser för en tvåårig utbildning av drift- och underhållstekniker, med intag hösten 2016 och hösten 2017.

Bristen på drift- och underhållstekniker är stor, så akut att när Yrkeshögskolan sade nej till ansökan 2014 startade Region Gotland tillsammans med Cementa och Nordkalk en ettårig utbildning på gymnasienivå. De 19 som gick utbildning hade jobb efter examen 2015.

Några problem att hitta jobb för de som går kommande utbildning blir det sannolikt inte.

– Vi behöver drift- och underhållstekniker både inom fastighetsförvaltningen och på VA-avdelningen, säger Karin Wibom som är t f HR-chef på Region Gotlands teknikförvaltning.

Teknikförvaltningen har ett 40-tal tjänster inom de områdena.

– Vi har flera som slutar med pension de närmaste åren, så det är en väldigt efterlängtad utbildning, säger Karin Wibom.

2015 blev Sweprod och Sweprod Graphics årets företag på Gotland. Verksamheten har växt de senaste åren, och i fjol fick tillväxten en extra skjuts genom samarbetet med Skyltstället.

– Vi söker personal. Alla som har någon form av teknisk utbildning är intressanta. Främst behövs kompetens inom styr- och reglerteknik för att klara underhållet av våra maskiner, säger vd Henrik Svensson.

Sweprod och regionens teknikförvaltning är några av de arbetsplatser som eleverna kommer att göra praktik på. Även Nordkalk och Gotlands Slagteri är med. I utbildningen ingår bland annat ellära, mekanik och underhåll, styr- och reglerteknik, kemiska processer, ekonomi och driftsäkerhet.

Till hösten är det även möjligt att studera på Yrkeshögskolan på distans. En sådan utbildning startade redan i höstas, arrangerad av Campus Nyköping.

– Vi har en grupp med nio gotlänningar som utbildar sig till köksmästare. Utbildningen är på halvfart, de är här en dag i veckan och tar del av föreläsningar via videolänk, berättar Maud Haag som är ansvarig för yrkeshögskoleutbildningen vid Kompetenscentrum Gotland.

I oktober börjar en ny grupp att läsa till köksmästare, även det på halvtid i två år.

Den 1 augusti startar en utbildning till medicinsk sekreterare. Utbildningen arrangeras av Lernia i Luleå, med möjlighet att läsa på halvdistans från Visby eller Östersund.

– Får vi fem personer som läser i Visby kan vi täcka generationsskiftet de närmaste två åren. På sikt behöver fler utbilda sig, säger Anna Glas, enhetschef inom Region Gotlands vårdadministration, som tror att det finns cirka 75 tjänster som medicinsk sekreterare inom sjukvården på ön.

Yrkeshögskolan

Drift- och underhållstekniker. Anordnare: Kompetenscentrum Gotland. Kursort: Visby. Antal platser: 19. Sista ansökningsdag: 15 maj.

Medicinsk sekreterare: Anordnare: Lernia i Luleå, med möjlighet att studera på distans i Visby. Antal platser: 35. Sista ansökningsdag: 15 april.

Köksmästare: Anordnare: Campus Nyköping, med möjlighet att läsa på distans från Visby. Antal platser: 35. Sista ansökningsdag: 1 september. Kursstart: 10 oktober.

Fakta: Yrkeshögskolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om