UTDELNING: De fick ta emot öns integrationspris

Två rättvisekämpar får dela på det prestigefyllda Gotlands integrationspris 2017. På fredagen delades pokalen ut.

10 november 2017 18:43

På fredagseftermiddagen delades Gotlands integrationspris ut av kulturföreningen Global Gotland. Pristagare blev gotlänningarna Shamima Aktar och Claudien Tuyisabe, som får dela på vandringspriset under det närmsta året.

Shamima Aktar arbetar som journalist och bloggare och bor på Gotland. Hon flydde från Bangladesh till Sverige 2015. Hon har kämpat för mänskliga rättigheter och på Gotland är hon engagerad inom basket och försöker locka fler kvinnor till idrotten med hjälp av projektet World Wide Ladies. Shamima Aktar har också bloggat om sina erfarenheter på Helagotland.se.

Läs Shamimas blogg här!

– Det känns jätteroligt och jag är jätteglad. Det här priset är en stor inspiration för mig och för oss som försöker skapa förändring. Det jag och föreningen försöker göra tror jag är "great" för Gotland, säger Shamima om att hon utsågs till pristagare.

Claudien Tuyisabe, ursprungligen från Burundi, är även han en rättighetskämpe med flera engagemang på Gotland. Han är med i Rädda barnen och FN-föreningen, och grundade den ideella föreningen Demokrati för Barns Framtid (DBF).

– Det är svårt att beskriva känslorna, men vi ska fira hela natten nu. Jag känner Shamima genom idrotten, och idrotten är ett verktyg som kan främja integration. Inom föreningen DBF vill vi prata om hur vi ännu mer kan förbättra mottagandet för invandrare genom just idrott, säger Claudien Tuyisabe efter prisutdelningen.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård som är med i juryn, var nöjd med valet av pristagare.

– Claudien har jobbat länge och Shamima är rätt ny, vi fick till en bra kombination där. Det blev en man och en kvinna som satsat lite på samma saker där det handlar om att röra på sig och hur man kan socialisera sig i samhället, säger hon.

Länsstyrelsen och Region Gotland deltar i nominerings- och urvalsprocesserna för integrationspriset tillsammans med Global Gotland och tidigare pristagare.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa