Utfrågning om rysshotet lockade storpublik

På onsdagkvällen arrangerade GA en öppen utfrågning med bland andra Sveriges arméchef om Gotlands försvar och det ryska hotet, ett evenemang som lockade storpublik. "Väldigt stort intresse".

2 november 2016 20:17

Utfrågningen, som gick under namnet "Försvarbar" leddes av Gotlands Allehandas reporter Per Leino, och i panelen för att svara på frågorna fanns Sveriges arméchef general Karl Engelbrektson, försvarsforskaren Peter Mattsson, Gotlandsgruppens chef Hans Håkansson samt Mathias Vainionpää, kompanichef för det förband från I19 som just nu befinner sig på Gotland.

Evenemanget var välbesökt, och hela Vinterträdgården på Clarion Hotel Wisby var full med åhörarna som var nyfikna på att höra om försvaret av Gotland samt om hotet från Ryssland. GA:s nyhetschef Eva Buskas berättar att idén om en öppen utfrågning föddes för flera veckor sedan.

– Vi började prata om det här i samband med ÖB:s besked i september om att ha fasta trupper här på Gotland permanent. Vi vet sedan tidigare att intresset för försvaret här på Gotland är stort, vilket även syns här i kväll, och därför valde vi att arrangera en öppen utfrågning med relevanta gäster, säger hon.

Vad tycker du att det säger om läget på Gotland att så många är här i kväll?

– Dels att det som sagt finns ett stort intresse för försvaret, och att det ökat ännu mer den senaste tiden. Jag tror även att många är här för att de vill veta mer om hur försvaret av Gotland kommer att se ut framöver.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg