På Gotland har ingen ny kommunal grundvattentäkt etablerats de senaste 40 åren och reservvattentäkter saknas. På Sudret tillåts inte fastighetsägare ansluta sig till VA-nätet.
Den bakgrunden ger Tommy Grönström, Region Gotlands projektledare, till det nya vattenverket i Kvarnåkershamn som nu byggs.
– Den senaste sommaren visade också hur väderberoende vi är för vattenförsörjningen. Dessutom får vi räkna med mer extrema väderleksförhållanden framöver, på grund av klimatförändringarna, framhåller han.
Vi sitter i kontoret på platsen för det nya verket tillsammans med biträdande projektledaren Jonas Sundgren och två representanter för Nybergs entreprenad AB; platschefen Krister Edström och entreprenadingenjören Maja Blomberg. Huvudbyggnaden står färdig, liksom två stora gjutna cisterner för det färdigprocessade dricksvattnet. Hela sträckan, från väg 140 ner till bygget i ett skogsparti några hundra meter ovanför havet, ormar sig nylagda kraftiga vattenledningar genom terrängen.
Just den här dagen asfalteras ytan kring verket. Bygget sysselsätter just nu cirka 60 personer. Många kommer från Nybergs, andra från gotländska underentreprenörer. Och nu i vinter finns här också ett trettiotal tjeckiska installatörer från Prominent. Det sistnämnda företaget levererar det man kan kalla anläggningens hjärta: membranen där processen med omvänd osmos avlägsnar saltet från havsvattnet.
Nybergs är totalentreprenör, men projektet drivs också i en form som kallas partnering. Det innebär bland annat full insyn för Region Gotland som beställare.
– Det ger också vissa besparingar och ett mer utvecklat samarbete mellan entreprenadföretagen, säger Maja Blomberg.
Platschefen Krister Edström betonar säkerhet, ordning och reda på arbetsplatsen. Samarbetet mellan alla inblandade tar sig fysiskt uttryck i gemensamma lokaler. Men också i en planering där varje expert sköter sin uppgift och får jobba i fred.
Inne i vattenverksbyggnaden finns flera reningssteg, som avlägsnar organiskt material, som till exempel alger, från det salta vattnet. Osmos-delen har till största delen monterats. Där kommer saltet att stanna. Av 100 liter intaget vatten går 50 liter ut som avsaltat dricksvatten. Till havet återpumpas lika mycket rejektvatten, som då har en betydligt högre salthalt är det ursprungliga bräckta havsvattnet. Tillstånd från mark- och miljödomstolen kom så sent som förra veckan i en dom.
Innan dricksvattnet pumpas till vattentornet i Alva för distribution i flera väderstreck så behandlas det med ultraviolett ljus. En viss andel grundvatten från täkten i Stånga ska kompensera för bortfallet av mineraler. Plus att man tillsätter kalk.
– Så det blir ett hårdare vatten än det från Herrvik, säger Tommy Grönström.
21 januari ska det första bräckvattnet in i verket. Den 15 februari ska max-test utföras. 1 juni ska allt vara på plats, inklusive distribution via "södra linan" och ombyggnadsarbeten vid Alva-tornet.
Projektets akilleshäl är intaget av havsvatten. Enligt planen ska det ske på 11-12 meters djup för att få jämn temperatur. Det innebär att man ska dra en ledning 1,5 kilometer ut i havet – och man har nästan hälften kvar. Med vind på 7 meter per sekund från nordväst och vågor från gammal sjö, som under måndagen, går det inte att muddra och fräsa upp rännan i kalkstenen för ledningen. Projektledningen räknar ändå med att tidplanen ska hålla.
– Men vi måste ha vädrets makter med oss, kommenterar Tommy Grönström.