"Vågar inte tänka på hur mycket som försvunnit"

När Jörgen Stenman och Weronica Karlsson vaknade upp på torsdagen var det med en ledsamhet i kroppen. Kvällen innan började det brinna i en av deras byggnader, och den gick inte att rädda.

11 april 2019 15:30

Klockan var strax innan 18 på onsdagen och Jörgen Stenman och Weronica Karlsson satt och åt i huset i Eskelhem. Plötsligt hörde de ett högt oförklarligt ljud. De tittade ut genom fönstret och såg att en av deras gårdsbyggnader hade fattat eld.

– Jag tog tag i en brandsläckare och sprang ut medan Weronica ringde 112, berättar Jörgen Stenman.

Branden var dock redan för kraftig för att kunna släckas med en brandsläckare och lågorna slog allt högre. Under tiden hade flera grannar kommit till platsen för att hjälpa till, och strax därpå anlände även räddningstjänsten.

– Herrejössans vilken uppslutning det var från folk. Det var ett underbart stöd. Jag vill verkligen tacka både räddningstjänsten, Geab och våra grannar, säger Jörgen Stenman medan han tittar in i det nedbrända förrådet.

LÄS ÄVEN: Byggnad intill villa brann ner till grunden

När Helagotland.se besöker paret på torsdagen är det bara stommen kvar av den mer än femtio år gamla byggnaden. Det ryker fortfarande lite smått från askan och den stickande lukten är påtaglig. Branden har slukat mängder av mat, kläder och saker som paret förvarade där. Byggnaden fungerade nämligen både som förråd och panncentral.

– Jag vågar inte tänka på hur mycket pengar som har försvunnit. Men det värsta är det sentimentala, säger Jörgen Stenman och berättar att de hade många personliga ägodelar där.

Utöver det förstörde branden även panncentralen, vilket har lett till att de nu inte har någon värme i boningshuset. Men försäkringsbolaget har meddelat att de under torsdagen kommer att skicka ut folk som ska se över värmesystemet.

– Jag har tagit hit pappas kupéfläkt så att vi i alla fall får lite värme. Sedan måste jag säga att Geab har gjort ett jättebra jobb. De kom hit nästan direkt och drog in en provisorisk ledning så att vi fick ljus i huset, säger Jörgen Stenman.

Elledningen som gick precis över förrådet blev också förstörd av branden, men det har Geab alltså redan åtgärdat.

Paret vet fortfarande inte vad som startade branden, men polisen konstaterade på onsdagen att de inte misstänker något brott. Jörgen Stenman och Weronica Karlsson är tacksamma över att det inte spred sig till intilliggande byggnader.

– Jag är så glad att vinden gick åt det håll den gjorde. Och det var tur att det var kallt och hade snöat. Hade det varit knastertorrt hade det kunnat sprida sig ordentligt, säger Weronica Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist