Vakt ska stoppa objudna gäster

”Så mycket Burgsvik” har blivit en verklig publikmagnet, men grannarna har emellanåt haft problem. Nu får en av dem en egen vakt utanför grinden.

17 juli 2017 05:15

Konstnären Sanny Laurin gillar musiken och tycker att det är roligt att tisdagskvällarna med ”Så mycket Burgsvik” drar tusentals besökare till samhället. Han ser att detta är ett evenemang som ger intäkter till många av ortens företagare.

– Det är jättebra. Det sätter fart på samhället.

Men som närmaste granne till evenemanget har Sanny Laurin fått problem.

– För min del blir det här en ren förlustaffär. Jag kan inte ha öppet på tisdagarna. Folk ställer bilen hos mig och går iväg till evenemanget. Och sätter jag upp en stängt-skylt blir den stulen, förklarar han.

Till det kommer alla de kissnödiga konsertbesökare som väljer att uträtta sina behov i buskarna på Sanny Laurins gård.

Sanny Laurin är inte den enda grannen som har haft problem med "Så mycket Burgsvik"-besökarna. Tidigare år har andra grannar berättat om cykelstölder och om berusade människor som har kissat och sprungit omkring i deras trädgårdar.

I dagsläget tar "Så mycket Burgsvik" in 4 000 personer.

– Jag vill inte låta som en gnällspik, men det är ett väldigt stort evenemang mitt i ett bostadsområde, konstaterar Sanny Laurin.

Årets premiärkonsert i tisdags blev dock en lugn kväll för Sanny Laurin.

– Nu har jag en egen vakt på gatan utanför min grind och jag hade inga besök i trädgården, berättar han.

– Vi har kommit överens med Sanny om att han ska ha en särskild vakt, säger Håkan Ahlsten som äger Grå gåsen, där konserterna arrangeras.

Håkan Ahlsten vill på alla sätt undvika att grannarna får problem.

– Vi har varit ohyggligt noga i år. Vi kommer att ha minst tio vakter och tio värdar. Vi sätter också upp band för alla infarter och åkervägar för att folk inte ska köra in där. Dessutom är vi noga med att aldrig servera den som är berusad och vi tillåter inte folk att springa in och ut från området, säger Håkan Ahlsten.

Men det som händer utanför konsertområdet kan han inte påverka.

– Problemet är att vi inte får gripa ingripa om folk bär sig illa åt utanför vårt område. Vi har kissvakter inne på vårt område, men om folk kissar på vägen hem kan vi inte göra något åt det.

Håkan Ahlsten känner ett stöd från bygden och tror att de flesta Burgsviksbor gillar evenemanget, men han har också förstått att det har funnits klagomål.

– Det finns folk som vill att det ska vara lugnt när de kommer hit, men vi kan inte leva på lugn, säger Håkan Ahlsten.

Sjätte året

"Så mycket Burgsvik" startade 2012. Fyra tisdagskvällar gästas ett fast husband av rikskända artister, som är hemliga tills de kliver på scenen.

"Så mycket Burgsvik" arrangeras i Grå gåsens trädgård – alltså samma ställe som också är inspelningsplats för TV4:s ”Så mycket bättre”.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Klint Langland