"Väldigt många viktiga personer här samtidigt"

Kung Carl XVI Gustaf, statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén kommer alla till återinvigningen av P18. Cecilia Schelin Seidegård har under sina år som landshövding aldrig varit med om att ha så många celebra gäster på Gotland samtidigt.

16 maj 2018 13:52

Invigningen av Gotlands regemente, P18, blir något utöver det vanliga – i alla fall om vi ser till vilka som kommer till måndagens invigning. Landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård säger att hon aldrig har varit med om att så många viktiga personer samtidigt varit på Gotland för en enskild händelse.

– Jag har aldrig varit med om att statsministern och kungen samtidigt varit på Gotland. Det är jätteroligt och fantastiskt att alla kommer, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Vilka signaler tycker du att det sänder?

– Det sänder en signal om hur man ser på vikten av etableringen av ett nytt regemente på Gotland. Det är en väldigt stark manifestation när alla väljer att komma hit, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Hon har själv varit inblandad i att få flera av personerna till Gotland.

– Jag har kanske haft ett finger med i spelet vid ett eller annat tillfälle, säger landshövdingen något hemlighetsfullt.

Hon tror att invigningen på måndag kommer att bli någonting extra.

– Det känns som att det kommer bli väldigt fint runt Oscarsstenen och det är en historisk plats. Jag kan inte påminna mig om att det varit så många viktiga personer på Gotland på samma gång. I alla fall inte under mina snart nio år som landshövding, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Allmänheten kommer ha en särskild plats att stå på i samband med invigningen.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid