Turerna kring de åtta tomterna i kvarteret Malajen på A7-området har varit många. Först avslöjades att försäljningarna brutit mot det ramavtal som regionen har med mäklarfirman Era. Kort därefter meddelade regionstyrelsens arbetsutskott att affärerna därför skulle göras om.
Förra veckan kom dock nya besked. Efter att bland andra regionstyrelsens ordförande Björn Jansson, oppositionsrådet Eva Nypelius och regiondirektören Peter Lindvall träffat köparna av tomterna beslutade regionstyrelsen att säga ja till försäljningarna.
När regionfullmäktige sammanträdde på måndagen var det ett just detta "ja" som var regionstyrelsens förslag till beslut, med motiveringen att tredje part skulle drabbas hårt av en stoppad affär.
– Det här är ett sorgligt ärende, och det känns trist att behöva stå här och ta den här diskussionen, sade Björn Jansson.
Han menade att regionen själva varit högst delaktiga i att ärendet hanterats på fel sätt, och att man därför har skuld i att det gått som det gått.
– Vi måste säga ja. Det känns rimligt.
Förslaget fick dock motta hård kritik av bland andra Håkan Onsjö (M) och Anna Hrdlicka (M).
– Jag vurmar för de personer som aldrig fick chansen att lägga ett bud på de här tomterna. När vi nu får möjlighet att backa så tycker jag att vi ska göra det och se till att allt blir rätt, sade Onsjö bland annat, och ifrågasatte om det skulle hålla för ett överklagande om man gick vidare med försäljningarna.
När Björn Janssons majoritetskollega Isabel Enström (MP) gick upp i talarstolen och vädrade sin osäkerhet kring ärendet tog dock det hela en ny vändning. Regionfullmäktiges ordförande Bo Björkman (S) tog det ovanliga beslutet att ajounera samanträdet för att partierna skulle få möjlighet att prata ihop sig sinsemellan.
När mötet sedan återtogs fortsatte debatten, den här gången med fokus på eventuella överklaganden och skadestånd, där både Håkan Onsjö och Isabel Enström menade att risken för skadestånd var mindre om man valde att stoppa affärerna och göra om dem.
– Det finns inte skuggan av en chans att regionen åker på skadestånd eftersom Region Gotland inte skrivit på några kontrakt, sade Onsjö.
Isabel Enström:
– Det här är ett skitärende, hur man än vänder sig har man ändan bak. Vi måste göra om och göra rätt, vilket känns som det minst dåliga alternativet i den här situationen. Jag tror det finns större risk för överklaganden och skadestånd om vi går vidare med affären.
När det till slut var dags för beslut var det ett i stort sett enigt fullmäktige som beslutade att stoppa och göra om försäljningarna.