Varannan pojke kunde inte söka till gymnasiet

På de kommunala skolorna är andelen nior som fick gymnasiebehörighet lägre än på flera år. Inte ens hälften av pojkarna i Klinte och Fårösund hade behörighet till gymnasiet när de slutade nian i våras.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2017-09-22 06:45

För att bli behörig till gymnasiets yrkesprogram krävs det att avgångsbetyget från nian innehåller godkänt betyg i engelska, matematik och svenska, samt ytterligare fem ämnen. Det kravet uppfyllde nästan alla elever på de fristående skolorna. 96 procent blev behöriga – och det var en ökning med sju procent jämfört med i fjol.

Utvecklingen på de kommunala skolorna går åt motsatt håll. Här sjönk andelen behöriga från 87 till 84 procent i år.

Ingen alarmerande minskning, tycker Elisabeth Jonsson Höök på utbildnings- och arbetslivsförvaltningen:

– Det ligger inom normalkurvan och vi hamnar på samma nivå som rikssnittet i fjol.

De två skolor som ligger sämst till är Klinte och Fårösund. Båda utmärks av att inte ens hälften av pojkarna kan söka vidare till gymnasiet.

Elisabeth Jonsson Höök är chef för avdelningen för kvalitet och utveckling, som just har påbörjat en analys av resultatet. Hon ser flera faktorer som kan spela in för att just Klintehamn och Fårösund har låg behörighet. Ett skäl kan vara att många nyanlända ungdomar går på dessa skolor. Ett annat skäl kan vara att det handlar om två små skolor, där små förändringar får ett stort genomslag i statistiken.

– När analysarbetet är klart vill vi kunna göra riktade insatser mot de grupper där resurserna behövs som bäst, säger Elisabeth Jonsson Höök.

Behöriga

På de fristående skolorna blev 96 procent av eleverna behöriga till gymnasiet. Snittet från de kommunala skolorna var 84 procent, men spännvidden var stor:

Romaskolan: 95 procent.

Solbergaskolan: 91 procent.

Södervärnsskolan: 85 procent.

Solklintsskolan: 78 procent.

Högbyskolan: 77 procent.

Fårösundsskolan: 75 procent.

Klinteskolan: 59 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om