Vårdpersonalen vädjar till sommargotlänningar

I ett klipp på Facebook vädjar lasarettets personal till sommargotlänningar, vinterfastlänningar och andra Gotlandsälskare. "Vi ber er att ni stannar på fastlandet i påsk."

26 mars 2020 20:31

Under torsdagen berättade Marie Loob, som är hälso- och sjukvårdsdirektör på Gotland, att vårdens resurser inte räcker till för fler än de folkbokförda. Hon uppmanade därför fastlänningar att stanna kvar på andra sidan vattnet i påsk.

Nu går vårdpersonal ut med samma vädjan. I en film, som publicerades på Facebook under torsdagskvällen, skriver de:

"Vi går till jobbet för att hjälpa er. Ni stannar hemma för att hjälpa oss, även när hemma är på fastlandet."

Hjärnan bakom filmen är överläkaren Anne Garland, som arbetar på Visby lasarett.

– Jag såg något liknande som en kollega gjort i Auckland, Nya Zeeland. Jag tänkte att det borde vara ett effektivt sätt att nå ut med budskapet, säger Anne Garland.

Vidare skriver de i filmen:

"Kära sommargotlänningar, vinterfastlänningar och andra Gotlandsälskare. Visby lasarett och öns primärvård är dimensionerad för att ta hand om året runt-gotlänningar. Vi förbereder oss som bäst för att ta hand om våra covid-19-patienter vilket innebär att vi utnyttjar alla våra resurser till max. Att kunna erbjuda en extra sängplats, en extra respirator eller en extra tid på vårdcentralen för er som inte är folkbokförda här blir väldigt svårt. Vi ber er därför att ni stannar på fastlandet i påsk. Ni är hjärtligt välkomna tillbaka senare. Tack."

Så jobbar vi med nyheter