Vattenkrisen tvingar fram drastiska åtgärder

Trots det rekordtidiga bevattningsförbudet på Gotland fortsätter nivåerna att sjunka i öns vattentäkter. Region Gotland tvingas nu ta till nya åtgärder. "Vi kommer att sänka trycket i ledningarna".

Susanne Bjerkegaard Pettersson och Jonas Aaw vid vattenverket i Langes hage.

Susanne Bjerkegaard Pettersson och Jonas Aaw vid vattenverket i Langes hage.

Foto: Dennis Pettersson

STRYPER FLÖDET2016-05-27 15:26

Den 1 april infördes det rekordtidiga bevattningsförbudet över stora delar av Gotland, och nu på onsdag, den 1 juni, införs förbud mot att vattna i alla socknar som har kommunalt vatten. Men förbudet räcker inte för att stabilisera vattennivåerna, utan nu tvingas Region Gotland att för första gången någonsin sänka vattentrycket i öns ledningssystem. Och det kommer att märkas för gotlänningarna.

LÄS ÄVEN: Bevattningsförbudet utökas

– Vi har aldrig tidigare gjort det, men i år är vi tvungna att sänka trycket i ledningarna på ön, det har vi bestämt nu, berättar Susanne Bjerkegaard Pettersson, enhetschef på regionens vattenenhet.

Än är det dock inte klart när trycksänkningen ska ske, vilka socknar som berörs och hur länge.

– Det kan bli redan om några veckor, säger Jonas Aaw, avdelningschef på regionens VA-avdelning.

Så fort beslut tas om trycksänkningen kommer regionen att kommunicera det stort utåt. Men exakt hur privatpersoner kommer att märka av när trycket sänks är oklart.

– Det är svårt att säga. Men bor man högt upp i ett flervåningshus kan det nog märkas mer i kranen och duschen än om man bor nere. Det kommer ta längre tid att fylla en hink med vatten, säger Jonas Aaw.

Att sänka vattentrycket är inte en helt enkel process, speciellt inte på Gotland där det finns flera olika ledningssystem.

– Det är helt nytt för oss eftersom vi aldrig tidigare gjort det här, säger Susanne Bjerkegaard.

Hon menar att Gotland har förhållandevis många vattentorn och eftersom deras roll är att hålla igång ett jämnt vattentryck blir det ett komplicerat jobb att avgöra vilka ledningar som ska få sänkt tryck.

– Vi kan ju inte till exempel strypa vattnet i Tofta, för vattnet i den ledningen ska ju gå ända ut till Burgsvik.

Ingen gotlänning behöver dock vara orolig för att behöva vakna upp utan vatten i kranen.

– Ingen ska behöva bli utan vatten, det är hela tiden det vi jobbar efter, säger Susanne Bjerkegaard.

LÄS ÄVEN: Henrik Radhes tips: Bygg din egen regnsamlare

Under fredagen lanserade SMHI en ny tjänst på sin hemsida där man i samarbete med SGU (Sveriges geologiska undersökning) presenterar information om hur grundvattennivåerna ser ut i hela landet.

Från den 1 juni är de rödmarkerade socknarna på kartan här ovanför belagda med bevattningsförbud. De socknar som inte berörs är bland annat de som har egna vattenförsörjningssystem, utanför det kommunala ledningsnätet.

Här är kartan i större format.

Vid bevattningsförbud gäller:

Förbud mot bevattning med spridare eller slang. Givetvis får du vattna med vanlig vattenkanna.

Förbud mot biltvätt med slang.

Spa/pool/bassänger får bara fyllas med kommunalt dricksvatten om dricksvattnet hämtas med tankbil från Fårösunds vattenverk. Du ombesörjer själv transporten.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!