Vattentrycket sänkt – så mycket hoppas regionen spara

På måndagsförmiddagen sänktes vattentrycket i Visby – för första gången. Trycksänkningen beräknas pågå till i mitten av augusti. Samtidigt har den senaste nederbörden inte påverkat grundvattennivåerna nämnvärt.

Andreas Olsson arbetade med dagens trycksänkning.

Andreas Olsson arbetade med dagens trycksänkning.

Foto: Henrik Karmehag

Vattenbristen2016-07-11 12:00

Videon är inte längre tillgänglig

Klockan 9.30 på måndagen sänktes vattentrycket i Visby. Vanligtvis är stadens ledningsnät uppdelat i två zoner – hög- respektive lågzon. Gränsen går vid Blomstervägen, Allégatan och sedan upp mot Skarphäll.

– Nedanför gränsen är lågzon och ovanför är högzon. I och med trycksänkningen är endast industriområdet högzon och övriga Visby får vatten från lågzon, sålunda ifrån Bingeby och ifrån Blomstervägen, säger Anders Ekström på teknikförvaltningen.

Smutsigt vatten

Stenhuggaren, Kölen, Stäven, Yttre Furulund, Toppmurklan och Terra Nova är de första områdena i Visby där trycket sänks.

– Vi försöker nu ha koll på förändringar efter trycksänkningen. Vi bevakar ledningsnätet för att se om vi får smutsigt vatten eller om någon förlorar trycket helt och hållet, säger Anders Ekström.

Han uppmanar abonnenter som eventuellt får smutsigt vatten att spola i kranen för att se om det bruna vattnet försvinner.

– Om det inte gör det ska man kontakta kundtjänst så kommer vi ut och åtgärdar det, säger Anders Ekström.

Trycksänkningen beräknas att pågå fram till vecka 32, uppger Susanne Pettersson, enhetschef för teknikförvaltningens vattenenhet. Det rådande bevattningsförbudet kommer att ligga kvar längre till en bit in på hösten.

– Vi beräknar att trycksänkningen är kvar över veckorna när det är högtryck med folk på ön, säger enhetschefen.

Vad det gäller grundvattennivåerna på ön har den senaste nederbörden inte haft någon märkbar påverkan.

– Nederbörden under midsommar gjorde skillnad för nivåerna i Tingstäde träsk, men nivåerna har inte reagerat av den senaste nederbörden, säger Susanne Pettersson.

Vattenbesparingen

Senare under måndagen kommer vattentrycket i Ljugarn att sänkas. Hur stor vattenbesparingen i Visby blir som resultat av sänkningen är svårt att veta på förhand, enligt Susanne Pettersson.

– En uppskattning kan vara att dygnsförbrukningen i Visby sänks med tio procent, det vill säga 1000 kubikmeter, säger enhetschefen.

Men Susanne Pettersson vill understryka att sänkningen är ett test.

– Det är första gången vi genomför det här, säger enhetschefen.

Anders Ekström påbörjade förberedelserna inför trycksänkningen för en månad sedan.

– Nu har vi sett att alla ventiler fungerade prickfritt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om