Vd:ns svar på kritiken: "Ombyggnationen i Ygne är nödvändig"

Efter det andra stora strömavbrottet för sommaren trappades kritiken mot Geab och Vattenfall upp. Jan Karlsson, Geabs vd, beklagar strömavbrotten men understryker att ombyggnationen i Ygne är nödvändig.

30 juli 2018 16:40

I ett inlägg på Facebook riktar Paul "Dino" Larsson, Ica-handlare, kritik mot Geab samt Vattenfall och kräver svar på vad det är som händer med strömavbrottet. Detta efter att det andra stora strömavbrottet slog ut elen på hela ön under måndagen.

LÄS MER: "Dino" beskviken på Geab: "En känslig tid"

Geab och Vattenfall arbetar i tio veckor med en ombyggnation i Ygne och är för tillfället inne på sin fjärde vecka. Varför man gör omarbetet är för att delar av kraftstationen i Ygne har "nått sin tekniska livslängd" och måste bytas ut, enligt Geabs vd Jan Karlsson.

– Jag förstår att det är besvärligt att inte ha ström, det är jag den första att säga. Men det fanns knappt några andra alternativ. Vi måste göra ombyggnationen för att i framtiden kunna hålla nere antalet strömavbrott. Vi kan se att vid de områden vi gjort investeringar har antalet strömavbrott blivit lägre, säger han.

En del av kritiken i Paul "Dino" Larssons inlägg är att det finns en avsaknad av näringslivets röst i Geab och Vattenfalls planeringsarbete med ombyggnationen i Ygne. Han skulle gärna se att arbetet låg med en början i augusti. Jan Karlsson menar att arbetet endast kan ske under högsäsong vilket är kopplat till den lägre elförbrukning som är under perioden.

– Vi har haft en del avstämning med andra intressenter, men absolut kunde vi ha inkluderat fler röster, säger han.

– Den lägre elförbrukningen är mycket kopplad till sommaren, och då inte bara värmen utan även soltimmarna. Det är nödvändigt för att vi ska kunna genomföra arbetet.

Han vänder på resonemanget och menar att ett strömavbrott senare på året skulle leda till kyla och problem även då.

Strömavbrottet som skedde under måndagen var inte kopplat till arbetet i Ygne utan berodde på det åsknedslag som skedde i området. Jan Karlsson ser att samhället är oerhört beroende av ström och menar att om man är väldigt beroende kan man se vad det finns för möjligheter med reservgeneratorer.

Även privatpersoner drabbas av strömavbrotten. Det finns de som uppger att de har haft sju strömavbrott under tiden som arbetet pågått.

– Jag har full respekt för de privatpersoner som blir irriterade över att de blir utan ström. Men jag understryker att vi måste göra detta arbete för framtiden, säger Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
Philip Sandell