"Vi har gömt dem lite i butiken"

Flera matbutiker på ön har uppmärksammat det eldningsförbud som råder. Men ingen av dem Helagotland.se pratat med tar bort engångsgrillarna ur sortimentet.

13 juni 2018 13:05

­– Vi har satt upp skyltar med de regler som gäller kring eldning och grillning. Sedan har vi placerat om grillarna och gömt dem lite i butiken, säger Henrik Rodlert, butikschef på Ica maxi Visby.

Willys i Visby har inte fått några direktiv uppifrån och fortsätter därför som vanligt. I andra butiker i landet har man valt att slopa försäljningen av engångsgrillar helt, eftersom riskerna med att grilla med sådana är stora just nu.

Coop-butikerna på Gotland har efter dialog med räddningstjänsten infört vissa åtgärder.

– Efter en dialog med räddningstjänsten blev vi ombedda att sätta upp skyltar som uppmanar till att vara försiktiga. I och med att det fortfarande är tillåtet att elda hemma hos sig själv blir det svårt att ta bort engångsgrillar från sortimentet, säger Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland.

– Sedan vill vi som handlare inte bli förmyndare åt kunderna heller. Vi kan bara uppmana, fortsätter Stålhammar.

Just nu råder det eldningsförbud på Gotland. På grund av torkan i skog och mark är brandrisken stor. Det är tillåtet att grilla på godkända platser förutsatt att man har släckningsutrustning. En engångsgrill är inte godkänd som en säker grillplats.

Så jobbar vi med nyheter
Filip Magnusson