Volontärgrupp samlar pengar till asylboende

Asylboendet i Björklunda ska stänga. Nu ber volontärer allmänheten om hjälp för att ordna bostad till de asylsökande som vill stanna.

4 juli 1916 14:51

Förra veckan informerade Migrationsverket volontärer i Öja att asylboendet Björklunda kommer att stänga. Efter beskedet har volontärgruppen, bestående av cirka 30 personer, beslutat att be om allmänhetens hjälp. På gruppens Facebook-sida skriver volontären Eva Hållsten, boende sedan 29 år på södra Gotland, om intresseanmälan.

För att täcka hyreskostnader för de asylsökande som vill bo kvar i området frågar gruppen vilka som är intresserade att betala 300 kronor i månaden under ett års tid.

Eva Hållsten vill understryka att den förfrågan som skickades ut på söndagen endast är ett sätt för volontärgruppen att se om man har möjlighet att gå vidare med bostadssökande och andra administrativa frågor som kommer att uppstå.

– Vissa som bor här har barn som går i skolan, andra har praktikplatser eller arbetstillfällen. Vi vill hjälpa de som vill stanna att fortsätta kunna bygga sitt liv och inte flänga omkring under sin asylprocess, säger Eva Hållsten.

I september går Björklundas kontrakt ut, men redan nästa vecka slutar boendets föreståndare. Hittills har 30 personer ställt sig positiva till volontärgruppens intresseanmälan. För att gå vidare behöver gruppen få mellan 150 till 200 intressenter.

– Allt beror först och främst på hur många som överhuvudtaget vill bo kvar här. Men just nu finns en oro i gruppen, de märker att vi är oroliga och känner likadant själva, säger volontären Eva Hållsten.

Så här skriver Eva Hållsten på Facebook-sidan "Volontärer Björklunda Asylboende":

”BRÅDSKANDE

OM vi skulle lyckas hjälpa de familjer som vill bo kvar här, är Du intresserad av att betala 300kr/mån under 1 års tid för att täcka hyresbostads-kostnader OM vi hittar boende åt dem ??

OBS ; detta är intresseanmälan innan vi kan gå vidare, måste se vad vi har för möjligheter först.

Snabbt svar önskas då nedläggningen av Björklunda kan gå snabbt.

Volontärgruppen”

Så jobbar vi med nyheter