Wisby Strand bröt löftet till krögarna

”Vi ska inte ha någon nattklubb, det är helt uteslutet”, förklarade Mats Skärlén, en av de tidigare operatörerna på Wisby Strand, för Visbykrögarna innan kongresshallen stod klar. I dag konstaterar han att löftet till krögarna har brutits.

"Dammsuger nattklubbsmarknaden". Mats Skärlén, som är en av de tidigare delägarna i bolaget som svarar för driften av Wisby Strand, tycker att kongresshallen "dammsuger nattklubbsmarknaden".

"Dammsuger nattklubbsmarknaden". Mats Skärlén, som är en av de tidigare delägarna i bolaget som svarar för driften av Wisby Strand, tycker att kongresshallen "dammsuger nattklubbsmarknaden".

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2018-02-28 11:45

I en debatt i regionfullmäktige i måndags hävdade Peter Wennblad (M) att operatören på Wisby Strand bedriver en verksamhet som inte är förenlig med hyresavtalet. "Nattklubbsverksamhet eller hemvändarfester finns inte med i avtalet", konstaterade han.

Även Mats Skärlén, som var en av de tre delägarna till det första driftsbolaget NMT Management AB, är kritisk till hur verksamheten har utvecklats. Han var ansvarig för restaurangdelen när Wisby Strand stod klart 2007. Inför öppnandet fanns det en oro bland krögarna för konkurrensen från kongresshallen, men på ett möte på Munkkällaren i december året innan invigningen, kunde Mats Skärlén deklarera vad delägarna var överens om. I ett brev till Svenskt Näringsliv berättar han om detta möte:

"Fick uppmaningen ordagrant att garantera att det aldrig skulle bedrivas konkurrerande nattklubbsverksamhet på Wisby Strand", skriver Mats Skärlén. I dag konstaterar han att verkligheten har blivit en annan:

"Under de tio år jag sett Wisby Strand dammsuga nattklubbsmarknaden vid stora evenemang har jag ofta förfasats över den hänsynslöshet som de visar mot övriga restaurangvisby"

En kort tid efter invigningen av Wisby Strand uppstod en konflikt mellan Mats Skärlén och de båda andra delägarna Tobias Larsson och Niklas Sjöblom och Skärlén lämnade då bolaget.

Varför skrev du det här brevet nu?

– Jag blev tillfrågad hur grundinställningen var när vi startade, säger Mats Skärlén och fortsätter:

– Vi hade gått igenom vår inställning innan, vi hade bestämt tillsammans att aldrig bedriva nattklubbsverksamhet.

Lennart Rosenlund på Munkkällaren var en av dem som var oroliga inför kongresshallens öppnande. Han anser att Wisby Strand har växlat upp sitt utbud av hemvändarfester, nattklubbar, oktoberfestivaler och after works och förklarar att det märks i kassan på Munken.

Att han är kritisk mot detta beror inte bara på att det gamla löftet från driftsbolaget har brutits, utan framför allt på att han tycker att Region Gotland inte bevakar vad som gjordes upp i hyresavtalet.

– Regionen följer inte upp att Tobbe Larsson på Wisby Strand gör vad han ska: Fokusera på att ta hit kongresser, säger Lennart Rosenlund.

Med en hyra som baseras på omsättningen går också en del av intäkterna i praktiken till regionen.

– Jag välkomnar konkurrens, men inte från regionen, fortsätter Lennart Rosenlund.

Nu pågår en omförhandling av hyresavtalet mellan regionens bolag Wisby Strand Congress & Event, som äger fastigheten, och NT Management, som driver verksamheten. I samband med detta har Svenskt Näringslivs regionchef Kirsten Åkerman diskuterat verksamheten på Wisby Strand med Bo Björkman som är ordförande för regionens ägarbolag.

– Avtalet behöver synas, säger Kirsten Åkerman.

I debatten i regionfullmäktige förklarade regionrådet Meit Fohlin att Konkurrensverket granskade upplägget för sju år sedan.

– Det är inte så imponerande. Den typen av revision måste göras kontinuerligt, säger Kirsten Åkerman.

Wisby Strand

Ägare: Wisby Strand Congress & Event, Region Gotlands bolag.

Operatör: NT Management AB, ägs av Tobias Larsson och Marianne Larsson (tidigare delägare: Mats Skärlén och Niklas Sjöblom).

I hyresavtalet från 2005 anges att verksamheten i lokalerna huvudsakligen ska vara kongress- och mötesverksamhet, konferenser, restaurang, utställningar, kulturevenemang, scenuppträdanden och föreläsningar.

Hyran uppgår till åtta procent av omsättningen. Då hyran inte täcker ägarbolagets kostnader för fastigheten skjuter Region Gotland varje år till miljonbelopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om