Äntligen GGN-seger för Elowson

Efter två andraplatser kom äntligen fullträffen för Albin Elowson, FMCK Skövde när han vann sin första seger i Gotland Grand National. Gotlänningen Robert Kvarnström körde in på den bästa placering en gotlänning haft, han blev tvåa.

27 oktober 2018 18:05

Albin Elowson fick äntligen en fullträff i Gotland Grand National, han var nästan tre minuter före gotlänningen Robert Kvarnström i mål, Albins seger var dessutom den första svenska segern sen 2010 då Mats Nilsson vann.

– Äntligen, det har varit brutala förhållanden, men jag höll hela vägen, sa en jublande glad Albin Elowson efter målgången.

Tidigare har han varit den ständiga tvåan, 2016 blev han slagen av Kenneth Gundersen och ifjol dök lillebror Gundersen fram och tog hand om segerpokalen.

– Det har varit så mycket stolpe ut och nu fick jag äntligen visa vad jag kan, det är en overklig känsla, nästan som en dröm, säger han.

Gotlänningen Robert Kvarnström hade laddat rejält inför årets GGN och hade målsättningen klar, en pallplats skulle det bara bli och så blev det.

Kvarnström som ryckte åt sig ledningen i starten, sen var det en kamp mellan Kvarnström och Elowson, men det blev ett depåbesök som gav Elowson ett försprång.

Han var mycket snabbare än Kvarnström som stod kvar i depån länge och kom aldrig iväg medan Elowson blåste ut på ett nytt varv.

– Jag fick fel handskar, det gjorde att det tog längre tid än det var tänkt, säger Kvarnström.

Man såg hur servicefolket försökte dra på honom handskarna, men det gick knappt och sekunderna tickade på.

Men den här dagen är det frågan om ett snabbare depåstopp för Kvarnström kunnat hota Elowson, han ökade försprånget hela tiden och till slut var han ohotad och den ende som gick ut på ett sjunde varv innan han blev avvinkad och segern var klar.

Det var en oerhört lycklig vinnare som kom i mål.

Men tvåan Robert Kvarnström, FMCK Gotland var minst lika lycklig, ett lyckovrål kostade han på sig vid målgång.

– Jag fick en väldigt bra start, men det höll inte hela vägen, men att bli tvåa är stort, riktigt stort och speciellt i ett GGN som var det värsta någonsin, säger han.

Robert Kvarnström hade dessutom stora problem med bromsarna på hojen.

Kvarnströms placering är den bästa som en gotlänning haft i Gotland Grand National, tidigare var Mats Åkerbloms tredje plats 2014 den främsta.

På tredje plats kom Ken Bengtsson, Getinge MK.

De utländska förarna som kör i World Enduro Super Series fick polske Tadeusz Blazusiak bästa placering med en fjärde plats, nästan åtta minuter efter Elowson. Josep Garcia, Spanien blev tolva.

Årets tävling var nog den värsta väderleksmässigt och banmässigt, ihållande regn och kraftig blåst gjorde att det var riktigt svårkört på flera ställen, men förarna visade vilken kapacitet de har.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa