GGN skakas av stridigheter och rättstvist

Med bara dagar kvar till årets tävling ter sig GGN:s framtid alltmer oklar. Ägarföreningarna FMCK Gotland och GMF Speedway är nu inblandade i en rättslig tvist med Nordic Sport & Event om rättigheterna till tävlingen.

Claes Randlert, ordförande i GGN:s organisationskommité.

Claes Randlert, ordförande i GGN:s organisationskommité.

Foto: Karl Melander

Arrangör stäms2017-10-26 16:16

Det har tidigare rapporterats om att det råder osäkerhet om Gotland Grand Nationals framtid.

LÄS MER: Osäkert kring GGN:s framtid

Det femåriga samarbetsavtalet som ägarföreningarna FMCK Gotland och GMF Speedway (föreningarna) ingick med Nordic Sport & Event (NSE) löper ut vid årsskiftet och parterna har hittills inte lyckats komma överens om formerna för ett fortsatt samarbete.

Det står nu klart att föreningarna går den juridiska vägen för att försöka behålla den framtida kontrollen över världens största endurotävling.

De grundande föreningarna har stämt NSE, som i sin tur har svarat med att stämma föreningarna.

LÄS MER: Se galna webb-tv:n - så lerigt blir GGN

Claes Randlert är ordförande i GGN:s organisationskommité, utsedd av FMCK Gotland och GMF speedway.

– Det går ut på att vi vill återta tävlingen och motparten vill överta den helt själv. Där står vi just nu. Det är beklagligt att det har gått så här långt. Det är jobbigt, kostar pengar och tar tid, säger Claes Randlert.

Kommer samarbetet mellan er kunna fungera bra i helgen?

– Det är den största och viktigaste uppgiften nu, att det skall göra det. Det ska inte synas utåt, vi jobbar stenhårt för att tävlingen ska bli så bra som möjligt.

Den rättsliga tvisten gäller rättigheterna till arrangemanget. I avtalet har Nordic Sport & Event en option att köpa samtliga rättigheter till arrangemanget samt namnen Gotland Grand National och GGN för en i avtalet fastställd summa.

För att optionen ska gälla krävs att NSE senast den 30 juni 2017 begärde sin optionsrätt skriftligen. Föreningarna vill göra gällande att NSE:s skriftliga så kallade påkallelse om att utnyttja optionen, som lämnades i slutet av juni, innehåller villkor som gör att optionsrätten inte är bindande. De menar att påkallelsen inte framförts på ett korrekt sätt.

Föreningarna hänvisar bland annat till ett villkor från NSE om att föreningarna måste förbinda sig till att "ta ansvar för tävlingen i många år framöver."

Nordic Sport & Event menar i sin stämningsansökan att deras begäran om att utnyttja optionsrätten har gjorts i tillbörlig ordning och att den inte är villkorad.

Läs MER: Conny Bohlin om rättstvisten

– Föreningarna har bestämt sig för att de inte vill sälja. Vi har utvecklat tävlingen och gjort stora investeringar under fem år i syfte att köpa varumärket som prissattes redan under 2013, säger Conny Bohlin, ägare och VD i NSE.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!