Familjen som helst går på volley

VOLLEYBOLL. I familjen Wahlén är det volleyboll som gäller. När Åland står som värd för Island Games finns tre från familjen Wahlén med den gotländska truppen. - Det är något extra när öar får mäta sig med varandra, säger pappa Jan Wahlén.

8 maj 2009 04:00
Jan Wahlén är drivkraften bakom öns volleyboll. Han är spelare, ledare och tidigare har han varit ordförande för Team Gotland. På Åland kommer han spela i herrlaget och vara ledare för damerna. Döttrarna Tove,17, och Sofia ,19, har följt i Jans fotspår. Nu är de två kuggar i damlaget.
- Det blir mitt tionde Island Games. Det kunde ha varit elva, men då kunde jag inte. Vi har räknat ut att de måste vara med i Island Games i 20 år för att vara med i lika många som mig, skrattar Jan Wahlén.
Jan Wahlén är en av de verkliga eldsjälarna i öns volleyboll. Han är en av grundarna av kidsvolleyn, där man i år har lockat över 200 barn.
- Det är något speciellt med volleyboll. Sen jag kom tillbaka har jag hjälpt till att hålla den vid liv. Sen har sporten under de senare åren fått nytt liv genom kidsvolleyn. Det kan komma att ge något i framtiden. Det är ett nytt sätt att få barnen att komma i kontakt med sporten, säger han.

Mer speltid att vänta
Familjen bor i Lärbro och det gör även de flesta av ungdomarna i Team Gotland. Döttrarna Sofia och Tove är två av dem. Båda gör sitt andra Island Games. Första gången var på Rhodos och då fick Sofia bara spela ett set under hela turneringen och Tove spelade inte något alls.
- I år kommer vi att få spela mer. Det är ett mycket yngre lag nu. Men vi ska åka dit för att ha så kul som möjligt, säger de.
På Rhodos var Jan Wahlén fanbärare åt Gotland. Invigningen är något som alla beskriver som något speciellt.
- Så brukar det vara. Det är något extra när öar får mäta sig med varandra, säger Jan Wahlén.
-  Invigningen är bland det häftigaste med Island Games. Det är kul att vara med i själva spelen, säger Tove Wahlén.

Kritik mot Rhodos
Men alla är kritiska till hur Rhodos skötte arrangörskapet i förra spelen.
- Det var ingen bra ordning. Vi spelade inte klart turneringen. Det skulle ha spelats en match om sjunde plats i volleybollen. Nu får man lotta grupperna i stället, skulle vi ha spelat klart. Då hade grupperna redan varit klara, säger Jan Wahlén.
- De hade inte någon större koll. Ingen bra organisation. Invigningen var även otroligt lång. Den var på drygt tre och en halv timme. En del skulle ha varit 20 minuter, men blev I stället två timmar, säger Tove Wahlén.
Vad har ni för målsättning på Åland?
- Vi har inte satt upp någon målsättning med herrlaget. Det har nästan varit samma gäng alla gånger vi varit med. Vi blir inte yngre, men vi har en liten chans till avancemang, säger Jan Wahlén.
- För oss gäller det att ha så kul som möjligt. Sen får vi ser hur det går rent resultatmässigt, säger Sofia och Tove Wahlén.

Enkelt boende
På Åland kommer volleybolltjejerna att bo på camping. Allt för att få ner utgifterna.
- Det är rätt dyrt att bo på Åland. För att ungdomarna ska ha råd, då får man I stället bo enkelt, säger Jan Wahlén.
- Men det ska bli riktigt kul. Det är inga problem att bo på camping, bara det är bra väder, säger Sofia Wahlén.
Simon Frid
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa