Ny hockeyarena öppnar för Mello på Gotland

Häng med vad som händer bakom kulisserna i artikelserien "Idrotten inifrån". Mattias Karlsson guidar dig om vad som är på gång.

Deltävlingar i Melodifestivalen har arrangerats på flera orter runt om i landet och en ny hockeyarena skulle öppna även för Visby. Kontakter är redan etablerade och en delegation från Gotland är uppbjuden att följa en deltävling under 2025.

Deltävlingar i Melodifestivalen har arrangerats på flera orter runt om i landet och en ny hockeyarena skulle öppna även för Visby. Kontakter är redan etablerade och en delegation från Gotland är uppbjuden att följa en deltävling under 2025.

Foto: Jens Alvin

Sport2024-10-07 19:00

MELODIFESTIVALEN INTRESSERAT AV GOTLAND

I veckan pågår Region Gotlands budgetavstämning och där väntas frågan om en ny hockey- och evenemangsarena komma upp.
Visby Roma vill bygga en ny arena till en kostnad av 250 miljoner kronor och driva den, men för att genomföra det vill klubbens bolag låna pengarna från Region Gotland som även förväntas bistå med ett årligt driftsbidrag om 20 miljoner kronor.

En avsiktsförklaring är undertecknad, men i våras sköt Region Gotland på beslutet.

André Lundholm, sportchef i Visby Roma har tillsammans med sina kollegor arbetat stenhårt för att sälja in konceptet för bygget och till Helagotland säger han: 

– Det här är långt mycket mer än en ishall och skulle betyda långt mycket mer än så för Gotland.

Tidigare har det funnits ett intresse från arrangörshåll om att lägga en deltävling i Melodifestivalen på Gotland och för ett par år sedan var en delegation på plats för att bekanta sig närmare med Ica Maxi Arena och Wisby Strand.

Det blev inget av den gången eftersom kraven inte uppfylldes. 

Idrotten inifrån kan nu avslöja att arrangerande produktionsbolagen Livenation och All Things Live följer arenafrågan i Visby för att eventuellt Melodifestivalen, men också större konserter kan bli verklighet med en större arena.

André Lundholm uppfattar intresset från evenemangsjättarna som seriöst:

– Vi är inbjudna av arrangörerna att 2025 tillsammans med Region Gotland att besöka en deltävling för att se hur man arrangerar en deltävling. Till oss har de sagt att det skulle vara mycket intressant att lägga en deltävling på Gotland. Vi har också pratat om stora artister som Lars Winnerbäck och Benjamin Ingrosso som skulle kunna komma till Gotland. 

Om Visby Roma skulle få igenom sina önskemål när det kommer till finansieringen är planen att arenan ska vara färdig att invigas den 1 januari 2027 och skulle beslutet komma innan nyårsafton säger Lundholm att den sportsliga satsningen kommer att skruvas upp omgående.

– Då kommer vi att vrida på det så att vi på allvar slåss om att gå upp i hockeyallsvenskan redan den här säsongen, säger han.

undefined
André Lundholm, sportchef i Visby Roma.

GOTLÄNNINGENS GENOMBROTT
Vilken säsong han gör! Jag pratar om den gotländske fotbollsspelaren Emil Engqvist, lagkapten i succénykomlingen Sandviken i superettan som i högsta grad utmanar klubbar som Helsingborg, Landskrona och Öster om en plats i allsvenskan 2025.

Emil Engqvist har efter att ha flyttats fram och tillbaka nu landat i en mittbacksroll i Sandviken.

I helgen besegrades Östersund hemma på Jernvallen med 3–1 och Emil Engqvist gjorde 1–1 tidigt i andra halvlek och efter det stod gästrikelaget för en imponerande vändning.

Vad som också imponerar är Emil Engqvists poängproduktion som mittback. Målet var hans femte för säsongen (tre på straff) och dessutom har han två assist på sina 25 spelade matcher.

undefined
Emil Engqvist jublar efter stt 1-1-mål mot Östersund i helgen.

FÅRÖSUND HOPPAS PÅ LEAL

IFK Visby åkte ur division 3 i söndags och nu står klubben inför en rad viktiga frågor som vart man vill med sitt seniorlag och hur många som är med på tåget.

Klart är att med IFK Visby i Gotlandsfyran så öppnas möjligheter från övriga klubbar.

En av lagets mer framträdande spelare under säsongen har bolltrollaren Philip Leal varit och han har genom året visat ett stort hjärta för moderklubben Fårösund som något överraskande slutade tvåa bakom Fardhem Garda i Gotlandsfyran.

Klart är att han är välkommen hem till moderklubben alla dagar i veckan.

– Jag hoppas att han kommer, alternativet är väl om Gute skulle höra av sig, men där har han tidigare inte räckt till. Vi har inte pratat något med honom, men får göra det nu när det är klart. Han ska i allafall spela futsal med oss, säger Morten Berger, tränare i Fårösund.

Philip Leal har själv varit tydlig med att moderklubben betyder mycket, men också att han stortrivts i IFK Visby.

undefined
Philip Leal har varit given i IFK Visbys startelva under säsongen, men efter degraderingen kommer han att få ett samtal från moderklubben Fårösund.

Bonusmaterial

• Mary Kinuthias alltså. Wow, vilken spelare Dalhem har i den kenyanska yttern. Mary vann skytteligan i divsion 3 Stockholm överlägset med 31 mål på 17 matcher och gjorde 15 mål mer än tvåan Tilda Tornberg. Mary stortrivs i klubben och förhoppningen är god om att hon blir kvar i klubben.

• Bottenkraparnas damlag har inlett seriespelet och den första bortahelgen resulterade i två segrar.

• Visby Romas ena profilvärvning Oscar Eriksson drog korsbandet under försäsongen, men har valt att inte operera för att istället testa om han kan spela med ett avslitet korsband och några bakslag i rehabiliteringen har ännu inte uppstått. "Han är ett fysmonster och det har han nytta av nu. Det går oförskämt bra för honom, normalt sett borde säsongen varit över men han är på is, men inte i träning med laget", säger André Lundholm.

undefined
Noel Granvald bäste mälskytt för Gute mot Hammarby 2.

• Släkten är värst. Peter Qviström tränade i fjol VIF Gute Handboll, men flyttade inför årets säsong till Hammarby 2 i samma serie som Gute. I helgen ställdes lagen mot varandra och det var Qviströms Bajen som gick vinnande ur bataljen med 34–29 (22–17). Noel Granvald, ny kapten för året var bäste målskytt i Gute tillsammans med Melker Jensen på sex mål. Gute har inlett division 3 med tre raka förluster.

• Bitter förlust i helgen, men nu står det klart vilka lag som Fardhem Garda möter i kvalserien till division 3. FG inleder hemma mot Heby i helgen, därefter Roslagsbro borta och avslutar hemma mot Vallentuna. Vinnaren i kvalserien går upp i division 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!