44 år som ledare: "Sitter i generna"

ALLMÄNT: År 1964 grundades Bågskytteklubben Vildkaninen av bland andra Lennart Olofsson, då 25 år gammal. I sommar fyller samme Lennart Olofsson 69 år. Och är fortfarande aktiv inom klubben.- Det är svårt att lägga av, ler bågskytteveteranen glatt.

Hängiven. Lennart Olofsson är exemplarisk när det gäller det ideella ledarskapet, som GT-sporten tillsammans med Gotlands idrottsförbund kommer att lyfta fram under 2008, som är GI:s jubileumsår. Olofsson har varit aktiv inom bågskyttet i 44 års tid.

Hängiven. Lennart Olofsson är exemplarisk när det gäller det ideella ledarskapet, som GT-sporten tillsammans med Gotlands idrottsförbund kommer att lyfta fram under 2008, som är GI:s jubileumsår. Olofsson har varit aktiv inom bågskyttet i 44 års tid.

Foto: Bengan Zettergren

Sport2008-02-09 04:00
GT-sporten hälsar på hos Lennart Olofsson och hans hustru i villan i Ygne en torsdagskväll i februari. Paret har mindre än ett dygn tidigare kommit hem efter en veckas semester i Spanien, med friluftsliv och bergsvandring på programmet.
Det är en av hans passioner, friluftsliv.
Men det är inte med anledning av friluftslivet och vandringen i Spanien som GT-sporten besöker. Orsaken till besöket är i stället GT-sportens och Gotlands idrottsförbunds nya utmärkelse, Årets ledare, som ska delas ut om ungefär ett år. Innan dess ska tolv nominerade "Månadens ledare" ha presenterats.
Lennart Olofsson är först ut av alla.
- Väldigt glädjande, förstås. Uppskattning sporrar, så är det ju. Därför är det viktigt att ge uppskattning när man är ledare, men det måste finnas anledning till berömmet också annars är det inget värt, resonerar bågskytteledaren, som varit just bågskytteledare i imponerande 44 år.
- Ja, det har varit bågskytte för hela slanten under alla år, jag kan inte hålla mig borta helt enkelt, skrattar han.

Avkoppling och frihet
En av anledningarna till att han blivit så långvarig inom såväl sporten i sig som föreningen, knyter an just till friluftslivet.
- Jaktskytte och fältskytte sker ju längs banor ute i skogen. Det är avkoppling, en frihetskänsla, säger Lennart Olofsson.
Lennart Olofsson ger på sätt och vis det ideella ledarskapet ett ansikte. Han var med och grundade sin förening, Bågskytteklubben Vildkaninerna, 1964. Han satt som kassör de första 19 åren. Därefter blev han ordförande i 15 år. Sedan ville han "trappa ner" och har sedan dess, i snart tio år, varit vice ordförande.
Dessutom har han varit med inom Medeltidsveckan sedan dess start, och han är en av dem som håller i bågskyttet under den veckan. Han fick Lions ungdomsledarstipendium 1981 och han valdes in i Guldklubben 2003.

Ungdomars utveckling sporrar
Och i princip under alla dessa år har han varit instruktör eller tränare ungdomar och nybörjare.
- Det sporrar ungdomarna, men än så länge får de kämpa för att slå gammelgubben, skrattar han.
Hur många bågskyttar har du fostrat genom åren?
- Ja du, det går nog inte att räkna.
Vad krävs för att man ska vara en bra ledare?
-För det första måste man ju tycka att det är roligt med just ungdomar. Gör man inte det, har man inget som ungdomsledare att göra oavsett hur bra man är, resonerar Olofsson - och han vet, han är numera pensionär men har jobbat som slöjdlärare och därmed med ungdomar lika länge som han varit aktiv inom bågskyttet.
- Man måste förstås gilla sporten i sig. Man måste vara envis. Och det är verkligen en sporre att se ungdomarna utvecklas.
Har du aldrig tröttnat, känt att du skulle vilja lägga av med bågskyttet?
- Njaej, egentligen inte. Jag tror det sitter i generna, ler Månadens ledare Lennart Olofsson - den första nominerade till GT:s och GI:s utmärkelse Årets ledare 2008.

1997: tvåa i inomhus-SM i långbåge.
2004: trea i jakt-SM, långbåge. Samma poäng som tvåan, fast med en pil mer (skyttarna får tre försök på varje mål, ju färre pilar man behöver desto bättre). "Det värderar jag högst av allt."
2007: trea i jakt-SM.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!