Allt du behöver veta inför kvällens löparfest

Ikväll är det dags för Blodomloppet och Helagotland har tagit ett snack med tävlingsledare Linda Möllerström. Hon ger oss förutsättningarna inför folkfesten.

Linda Möllerström tror på cirka 1 200 deltagare i årets lopp.

Linda Möllerström tror på cirka 1 200 deltagare i årets lopp.

Foto: Mattias Karlsson

Sport2024-06-18 05:15

I år är loppet flyttat till midsommarveckan av logistiska skäl, vilket har lett till en rejäl ökning i antalet deltagare, då nästan tre gånger så många är anmälda jämfört med de senaste åren.

– Det är 1 050 anmälda just nu, sen brukar det vara ungefär 150 efteranmälningar. Så håller den trenden i sig så kommer vi komma upp i runt 1 200 deltagare, säger tävlingsledaren Linda Möllerström.

Som vanligt finns det två sträckor att springa, jogga eller gå. En som är fem kilometer, och en som är tio kilometer. Sedan finns även Lilla Blodomloppet för barn upp till 12 år, med banor på 100 till 1 000 meter.

Starttiderna för de olika loppen är följande:

Lilla Blodomloppet: 17.30.

10 kilometer: 18.00.

5 kilometer och promenadklass: 18.20.

undefined
Linda Möllerström, tävlingsledare för Blodomloppet i Visby.

Hur ser sträckorna ut?

– Båda sträckorna startar och avslutas på Gutavallen. Man springer sen ut från Gutavallen, ner genom gravarna och upp till rondellen vid Norrgatt. Man springer sen in vid tennisbanorna vid Visby tennisklubb, där första vätskestationen finns. Det är också där banorna delar sig. De som springer fem kilometer springer ner mot lasarettet och in genom Norderport, för att sedan ta sig an Rackarbacken, vilket kommer vara deras stora utmaning.

Deltagarna fortsätter sedan längs insidan av muren tillbaka till Gutavallen.

För de som springer milen, fortsätter banan fram till Åhsbergska hagen efter tennisbanorna.

– Där vänder det och banan går tillbaka längs med strandpromenaden. Vi har en till vätskestation vid parkeringen nedanför lasarettet. Sen springer de genom Almedalen och längs med hamnen, innan det är Lotsbacken upp, så de får det ännu jäkligare, innan de tar sig tillbaka till Gutavallen.

Vilka delar av loppen är tuffast?

– Det brukar vara backarna som det pratas mycket om i efter hand, framför allt Lotsbacken.

Kommer loppet påverka trafiken?

– Det ska vara precis utanför Gutavallen vid starterna. Där kan det eventuellt bli lite påverkan, men i övrigt borde det vara lugnt.

undefined
Fred Grönwall har flera vinster av Blodomloppet i sitt bagage.

Vem blir deltagaren att slå?

– Jag har hållit utkik efter Fred Grönwalls anmälan och den kom in nu i veckan. Jag är inte helt hundra, men är i princip säker på att han både har den snabbaste tiden och mest segrar genom åren, så han är väl favorit, säger Linda Möllerström.

Väderprognosen ser god ut och Linda Möllerström hoppas det ska leda till en fin sommarkväll på Gutavallens gräs efter loppet, då picknick väntar.

– Det blir förhoppningsvis runt 1 000 som sitter inne på Gutavallen och hänger efteråt. En riktig folkfest och det blir man så glad av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!