Barnens egen kamp
Gutnisk Idrott: Ivrigt påhejade av den entusiastiska publiken rusar 14 pojkar och flickor iväg över arenagräset. Löpning är den första grenen i den gutniska femkampen. I går avgjordes klassen för ungdomar på Stangmalmen i Stånga. - Det var inte så svårt, säger segraren Kevin Hallbom.
Startskott. Deltagarna i femkampen rusar i väg i tävlingens första gren, löpning.
Foto: Elsa Larsson
- Nu är det blod, som vi säger på Gotland. Då menar vi att nu är det allvar...
Får tips
I nästa gren som är längdkast med varpa gäller det att inte vara den som kastar kortast, för då åker man ut. Om varpan dessutom rullar efter att den landat, räknas kastet som kortare. Där varpan landar sticks en vimpel ner, och den tävlande som har vimpeln längst bak får lämna femkampen.
Men det är inte det lättaste att få iväg varpan på rätt sätt, och underhandskast är inte tillåtet. Deltagarna får tips av de rutinerade tävlingsledarna om hur de ska hålla och kasta.
- Oj! utbrister en av de allra yngsta deltagarna högt, när hon får till ett inte helt lyckat kast.
Efter tre omgångar har kortaste kastet utsetts och deltagarna blivit en färre.
Förklarar regler
I gren nummer tre som är höjdhopp, är reglerna betydligt enklare än i varpa. Alla hopptekniker är tillåtna, förutom jämfotahopp. Ungdomarna visar upp många olika stilar, allt ifrån saxhopp till dykning och flip.
I den gutniska femkampen tävlar pojkar och flickor för sig, men grenarna genomförs samtidigt. Den påläste speakern leder detaljerat publiken genom spelets olika moment och förklarar tydligt alla regler. Något som behövs, för på läktarna finns många turister som besöker sitt första Stångaspel.
Kämpar hårt
Mikael Nilsson som är ordförande i Föreningen Gutnisk Idrott är med och dömer grenarna, och inte ens vädret verkar kunna påverka hans glada humör.
- Regn? Nej, det kommer att dra bort, lovar han.
Tyvärr gör det inte det, utan halvvägs in i femkampen vräker regnet ner. Det är dock inget som förändrar deltagarnas attityd. Alla kämpar bestämt på och verkar inställda på att ta seger. Mikael Nilsson och de andra arrangörerna har fullt upp med att se till att bäste pojke respektive flicka vinner.
Riktigt kraftprov
Stångstörtningen är det riktiga kraftprovet. Det gäller då att hiva iväg en lång och otymplig trästång, som ska landa med den tjockare ändan först, och den smalare sist. Precis som i varpan är det de som kastar kortast som åker ut. Deltagarna får välja mellan två olika stänger. En större och tyngre, och en lite mindre. De flesta flickor väljer den mindre, men några utmanar killarna och hivar iväg den större.
De fyra flickorna och pojkarna som nu kvarstår får mötas i ryggkast. Tre kast som går ut på att få ner sin motståndare, som man håller om ryggen, på rygg.
Första segern
Som segrare i flickklassen står Cornelia Hansson från Bro. Bland pojkarna är det 13-åriga Kevin Hallbom från Garda som tar hem medaljen.
- Det var jätteroligt, det är fjärde gången jag är med, säger en glad Kevin efter prisutdelningen.
Men vunnit har han inte gjort förut, så visst var han extra nöjd med femkampen just i år.
- Det var inte så svårt, i ryggkastet kändes det inte som om motståndaren tog i mycket alls.
Stångaspelen pågår hela helgen med olika grenar och lekar. I morgon är det dags för damernas femkamp. Dessutom gör Sveriges och Gotlands elitkastare upp i varpans partävling. Förutom det tävlas det i flera klasser i pärk, varpa och femkamp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!