Bingolotto på ön sköts från Kalmar
Distributionen och marknadsföringen på ön kommer i stället att ske från Kalmar, huvudstad för det säljområde där Gotland ingår.
Det här är mycket olyckligt för den gotländska idrotten. Vi har sedan 1995 byggt upp ett bra samarbete med 70 föreningar och ett 30-tal återförsäljare på ön, kommenterar Lars Sjöholm, ordförande i Gotlands idrottsförbund.
Vi har ju den naturliga och kontinuerliga kontakten med den gotländska idrotten. Jag har svårt att se vad som skulle bli bättre om det här sköts från andra sidan vattnet. Allt säljarbete sker löpande i vardagen, menar GI:s idrottschef Patrik Oscarsson.
<span class='mr'>Vill ha fullständig kontroll</span>
Säljchefen för Folkspel i Kalmar, Hans Norrman, tror dock inte alls att organisationsförändringarna kommer att betyda något negativt för öns föreningar.
Vi har bestämt att styrningen ska ligga under varje säljcentral och det kommer att bli tuffare när nu Bingolotto gått ner. Då vill jag ha en fullständig kontroll och jag har bra säljare här i Kalmar, säger Norrman.
<span class='mr'>Svan tar över i höst</span>
Anledningen till förändringen är att Folkspel på riksnivå tycker att det sålts för lite Bingolotter på Gotland det senaste året. I vår var försäljningen bara knappt 6 000 lotter i veckan.
Vi vill göra det absolut bästa för föreningarna på Gotland och om någon sedan kommer i kläm får det väl bli så. Det är klart att det alltid är tråkigt om man mister en intäktskälla som GI nu gör. Men jag vill bara att föreningarna ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Det är det jag är satt till att göra, säger Hans Norrman.
Bingolottos höstpremiär är vecka 35 i slutet av augusti, under nye programledaren Gunde Svans ledning.
Då ska Folkspel ha bytt ut Gotlands idrottsförbund mot någon ny "förlängd arm" på ön, sannolikt någon förening.
Vi jobbar med flera tänkbara alternativ, men inget är klart än, säger Hans Norrman.
<span class='mr'>Risk för minskat stöd</span>
Gotlands idrottsförbund har genom sin tidigare roll som spindel i nätet fått cirka en halv miljon kronor om året från Folkspel.
Detta har gjort att personal har kunnat anställas på GI:s kansli och föreningar och förbund har kunnat söka "Bingolottoprojektpengar" till olika verksamheter.
Nu är det risk för både personalnedskärningar och minskat stöd till öns idrott.
Jag tror ju inte att något överskott kommer att ges från Kalmar till ungdomsprojekt och liknande, säger Patrik Oscarsson och nämner att380 000 kronor under fyra år gått till till exempel barnidrottsutveckling, satsning på unga ledare, idrotts- och turismprojekt, och folkhälsoprojekt.
<span class='mr'>Tror det blir bättre</span>
Men Hans Norrman i Kalmar tror tvärtom att det kan bli bättre för gotländsk idrott. Genom att Bingolotto på ön sköts bättre säljmässigt och marknadsföringsmässigt kan klubbarna tjäna mer pengar.
Vi har haft det tufft med Bingolotto som haft en långvarig nedgång. Men min bild av gotlänningarna är att det finns många bra krafter där. Det finns bättre förutsättningar på Gotland än på många ställen i Småland, menar Hans Norrman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!