Råstyrka, teknik och koncentrationsförmåga krävs vid bouldering som är en sport där man klättrar nära marken helt utan rep och säkringar.
Med 150 meter solid vägg med grottor, klippblock och branta avsatser erbjuder Klintklinten perfekta förhållanden för bouldering.
– Klintklinten är Gotlands bästa klippa, säger Per-Ola Nilsson från Visby Klätterklubb som arrangerat helgen.
Helt utan rep och selar med endast en tjock landningsmatta som säkerhet tog sig klättrarna under fredagsförmiddagen an sina första problem som klättringslederna kallas.
För det är just problemen man söker, svårigheter som att ta sig upp för väggen genom en grotta med brant tak eller svåra passager längs med klippan.
– Man börjar nerifrån och klättrar uppåt mellan tre och åtta meter, säger Per-Ola Nilsson.
Skillnaden mellan bouldering och vanlig repklättring är att man klättrar på låg höjd. Klättringen är mer teknisk och atletisk och handlar om att lösa problem och att ta sig upp enbart med hjälp av sin egen styrka och de grepp som berget erbjuder. Det gäller att läsa av berget och ramlar man ner får man tänka om och försöka hitta en lösning på problemet, vilket ibland kan ta flera dagar.
Inför helgen har Visby klätterklubb bjudit in fyra proffs som delar med sig av sina bästa tips för att hjälpa de övriga deltagarna att lösa sina problem. På plats i år är de två urstarka kvinnorna Anja Hodann och Jenny Bäckström samt Fredrik Sydstrand och Stefan Pettersson, alla erfarna och skickliga klättrare.
– De kommer hit och visar teknik och hur man kan klättra hårdare, säger Per-Ola Nilsson.
Alla klättrare har möjlighet att utmana sig själva och lösa problem utifrån sina egna förutsättningar upp till riktigt svåra nivåer. Under helgen kommer även de bästa och skönaste problemen att utses.
En av fördelarna med bouldering är att man snabbt kan ta sig till de ställen på klippan där de största utmaningarna finns utan att först behöva ta sig upp på en bergvägg via en lång transportsträcka.
– Man får ut mer på en kortare sträcka, säger Per-Ola Nilsson.
Den bästa klättringen på Gotland hittar man på öns östra sida där berget är fast med mindre lösa och vassa delar än på västra sidan. Att klättra på kalksten skiljer sig mycket från klättring på granit. Kalkstenen är skonsam mot fingertopparna och efter en hel dags slit på väggen kan klättrarna gå hem med fingertopparna intakta.