Den döende varpasporten
varpa: Oldboysklassen börjar bli lika stor som seniorklassen.Med 250 deltagare är Ronneby-SM det minsta varpa-SM som varit någonsin.År 2005 är det lätt att se att varpan är en utdöende sport.
- Klubbarna och distrikten gör inte sitt jobb med rekryteringen, trots att vi fått pengar från Riksidrottsförbundet via Handslaget. Det måste bli bättre, säger Lars Henrikssen, ordförande i Svenska varpaförbundet.
Varpasporten var som störst på 70-talet och 1975 lockade Stånga-SM på Gotland över 700 deltagare.
Men sedan början av 90-talet har sporten under 15 år tvingats se en stadig minskning.
Har aldrig varit mindre
2003 i Roma kom 390 kastare till start, 300 deltog i Nynäshamn i fjol och i år är bara 250 på plats i det 60:e svenska mästerskapet vid Ronneby brunn i Blekinge.
Aldrig har ett SM varit mindre.
Som salt i såren har B-kastarna försvunnit, de har gått upp i vanlig seniorklass, och i år är det heller ingen handikappklass.
- Det är alltid färre kastare på fastlandet. På SM i Hablingbo nästa år tror vi på fler igen, säger Kerstin Olofsson, gotländsk tävlingsledare under Ronneby-SM.
Olofsson sticker dock inte under stol med att varpan har problem.
- Vi har fått fler damjuniorer, men seniorer mellan 20 och 50 år är det dåligt med. Där har vi ett glapp. Vi konkurrerar med många andra idrotter, säger hon.
Vad kan ni göra för att vända trenden?
- De som kastar i sina ungdomsår och sedan lägger av har vi försökt få att börja kasta igen. Där har vi en målgrupp, säger Kerstin Olofsson.
Det finns i dag ett 50-tal varpaklubbar i Sverige. Drygt hälften av dem är representerade på SM.
Ledarbrist
En handfull klubbar av föreningarna på Gotland har livaktig ungdomsverksamhet, men på fastlandet är det betydligt sämre i de få utspridda klubbar som finns kvar.
Ett stort problem är ledarbrist.
- Eftersom vi har policyn att alla ska kunna vara med i varpan har vi oldboysklasser. Därför fortsätter kastarna att kasta långt upp i åren och blir aldrig ledare efter karriären som i andra idrotter, säger förbundsordförande Lars Henrikssen.
Ytterligare ett problem är att hitta arrangör av SM. Hablingbo 2006 är klart, men 2007 är huvudbry för förbundsledningen.
- Det är alltid svårt att hitta SM-arrangör, menar Lars Henrikssen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!