I gårdagens GA (8/12) skrev sportredaktionen om Gotlandshem och deras strategi kring sponsring och samarbeten.
Där förklarade Gotlandshems vd Elisabeth Kalkhäll att man inte längre arbetade med traditionell sponsring utan har under året avslutat de sista samarbetena av den modellen för att ge plats för nya.
Reaktionerna på detta har varit flera. Carl- Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland är en av flera röster. Han tycker att sponsringen av den gotländska idrotten är en investering på sikt, för alla.
– Det är klart att jag reagerar och funderar. I min värld, vad har ungdomarna att göra om vi inte har kultur och idrott? Ska de bara dra runt på stan? På sikt kommer fler stillasittande ungdomar och barn belasta sjukvården, så sponsring av idrott och kultur är otroligt viktigt, jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är.
Han menar att det handlar om att tänka långsiktigt när det kommer till sponsring och samarbeten för att kunna se det som en investering i framtiden.
– Att ungdomar får spela fotboll, hockey eller hålla på med gymnastik är vinsten. Sen kan man aldrig se på rena pengar, men jag är ändå av den uppfattningen att det är viktigast att unga människor har en sysselsättning, säger han.
För att de gotländska idrottsklubbarna ska kunna överleva måste man framöver kunna presentera på ett tydligare sätt vad man faktiskt gör för samhället, tror Carl-Johan Stålhammar.
– Idrottsklubbarna måste lyfta vad de har att erbjuda. Kan de få stora barnkullar att idrotta och få a-lagspelare att arbeta med knattarna i klubben. Då skapar vi lokala förebilder på ön, det är oerhört viktigt, säger han.
Oskar Lindehejd, marknadschef på GEAB är inne på samma spår.
– Vi jobbar med samarbetsavtal där vi tillsammans med föreningar kan utveckla varandras verksamheter. Det vi ser inom både idrotts- och kulturrörelsen är att båda de sektorerna gör väldigt stor nytta för Gotland som plats. Som gotländskt bolag ligger det i vårt intresse att stötta dessa föreningar, säger han.
Bo Ronsten, distriktsidrottschef för RF-SISU Gotland är orolig om det skulle visa sig vara en trend att fler bolag inte vågar satsa på idrottsföreningarna.
– Det kan vara rent olyckligt men är det här en trend att man inte kan sponsra av en eller annan anledning så kommer är det bekymmersamt för gotländska föreningar, säger han.