Efter militärens besked – inget SM-rally på Gotland

I artikelserien ”Idrotten inifrån” ger Mattias Karlsson dig spelet bakom kulisserna i den gotländska idrotten.

Foto:

Sport2024-06-03 19:30

MILITÄREN SLÅR I SISTA SPIKEN

Rally Gotland 2024 ställdes in eftersom osäkerheten kring rallyts framtid på Tofta skjutfält.

I kulisserna har Gotlands motorförening (GMF) arbetat intensivt med en ny version av Rally Gotland. 

Idrotten inifrån kan nu avslöja att GMF fått frågan om att hålla i en SM-deltävling i april 2025 och efter att ha tillsatt en arbetsgrupp sade sig föreningen vara positivt inställda till förfrågan.

Anette Westöö, ordförande i GMF berättar om bakgrunden: 

– Det började med att vi genom Johan Holmberg som sitter i vår styrelse fick frågan från en person i organisationsgruppen för SM om vi inte kunde hålla en SM-tävling eftersom vi håller så bra kvalité på våra tävlingar härnere. Vi har fått frågan tidigare, men då har läget inte varit rätt och det har känts för kostsamt. Men nu fick vi lite andra hintar som gjorde att vi kände att vi skulle nog ro runt det.

För att arrangera SM ville man få tillgång till Tofta skjutfält.

– Vi var överens om att ska vi göra det med bra kvalité och många SS-mil som möjligt å behöver vi ha Tofta skjutfält. Det finns ingen annan plats där du kommer upp i så många mil.

GMF bollade frågan vidare till Försvarsmakten.

– Vi kände att det finns nog ett litet hopp och inte minst eftersom de döpt två vägar efter två av våra ikoner (Christoffer ”Kicken” Jacobsson och Jörgen ”Jea” Hellström) så vi tänkte att vi måste ju få chansen att köra på dom, säger Anette Westöö.

undefined
Anette Westöö, ordförande GMF:s bilklubb.

Men några fler biltävlingar på Tofta skjutfält blir det inte under en överskådlig framtid.

– Det här var spiken i kistan vad det gäller Tofta och det är jättetråkigt. För någon vecka sedan fick vi beskedet att det inte kunde bevilja oss tillstånd. Det är andra krav och regler efter att vi gått med i Nato. 

En som varit drivande från SM-rallyt om att få till stånd en tävling på Gotland är rallyprofilen Jonas Kruse och enligt Anette Westöö har klubben inte stekt planerna på ett SM-rally för all framtid.

– Det finns andra SM-rallyn med korta sträckor och det skulle vi kunna lösa, men då kommer det till funktionärsbristen. När det gäller SM krävs det mer av funktionärerna i form av licens. Vi kände att vi inte får ihop logistiken till april 2025 och att det skulle ersätta Rally Gotland, men det har gett oss blodad tand och kanske kan det bli aktuellt senare.

PUBLIKFAVORITENS FLIRT MED VR

Sami Tamminen gjorde en säsong i Visby Roma 2020-2021 då han ersatte Teemu Huttu som valde att sluta.

Tamminen fyllde tomrummet med den äran och vann interna poängligan med 37 poäng på 43 matcher innan han lämnade för ett utlandsäventyr i polska klubben STS Sanok där han gjorde tre säsonger varav två som kapten.

Förra säsongen gick tyngre för Tamminen som bytte Sanok mot den rumänska klubben Gyergyoi och nu står han utan kontrakt och flirtade med Visby Roma.

– Det stämmer. Tamminen hörde av sig och ville komma tillbaka, men jag aböjde. Han har haft en tung säsong och vi får se om han kan studsa tillbaka så kanske det kan bli aktuellt i framtiden, säger André Lundholm, sportchef i Visby Roma.

En som sportchefen däremot gärna hade sett återvända är snipern Ville Heikkinen, men han blir kvar i Polen.

undefined
Sami Tamminen, Visby Roma

ENDRES NÄSTA VÄRVNING

Endres gick in hårt för att värva Jönköpingsbacken Nelly Flodin, men fick nobben. Nu har Flodin förlängt med JIK. ”Jag valde att förlänga för att just nu har alla i laget förutsättningarna för att ta ett steg i riktning mot SSL och jag vill vara med på den resan oavsett vad”, säger hon till klubbens webbplats.

Endre är dock nära en värvning av en annan back. Enligt mina uppgifter talar mycket för att hemvändaren Emy Westergren blir nästa nyförvärv.

– Det är en påbörjad diskussion där, ja. Men inget konkret ännu, sade hon till Helagotland.

19-åringen tar studenten efter att ha gått innebandygymnasium i Dalarna och spelat allsvenskt med IBF Falun Utveckling samt tagit silver och brons i USM. Den senaste säsongen varvade hon spel i allsvenskan och juniorallsvenskan för att nu ta klivet till SSL.

Emy har Klintehamn som moderklubb och blir tillsammans med Lova Edwall de enda gotländska inslagen i Endre.

Övergången väntas bli officiell inom kort.

VISBY IBK VINNARE I MÅLVAKTSSKIFTET

Visby IBK tappade unge målvakten Malte Danielsson då han tog rygg på flickvännen Lovisa Girfalk till Karlstad och när det stod klart vad som var på gång kontaktade klubbchef Joakim Bandholtz den 26-årige Älvsjökeepern Andreas Egegård.

Den som följt Visby IBK under några år har säkert uppmärksammat Egegård som vid flera tillfällen på egen hand hållit nere siffrorna.

Joakim Bandholtz har alltid haft ett gott öga till Egegård och uppvaktade honom redan för ett år sedan, men då blev det Malte Danielsson istället.

Vad jag har sett av Danielsson och Egegård så har Visby IBK uppgraderat målvaktspositionen genom det här skiftet.
Bra sportcheferi.

undefined
Malte Danielsson byter Visby mot Karlstad.

 BONUSMATERIAL

• Västerås har fått en blytung start på sin allsvenska återkomst med högt XG (förväntade mål), men oslagbart ineffektivt. Under söndagen släppte det rejält i jumbofinalen mot Kalmar FF och VSK vann med 4–0. Anton Fagerström höll nollan och har visat varför han ska vara förstekeeper i Västerås.

undefined
Anton Fagerström har visat att han håller även i allsvenskan.

Sandra Kollberg gjorde sex mål för Hangvar i damtrean i lördags. Händer väl bara en gång i karriären? Nja Sandra har toppat det en gång tidigare. I Gotlandsfyran förra säsongen gjorde hon sex i en halvlek. ”Men då bytte jag ut henne som tack”, skrattar Joakim Lundin, tränare i Hangvar.

• Cool grej. Gotlänningen Aron Plahn är rankad trea i landet i 67-kilosklassen. Aron tävlar numer för Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!